5 redenen om ook eens Macedonië te bezoeken

Gastblog post van Ace Cosmic (http://www.myamazingtravel.com/) – vertaald vanuit het Engels

Macedonië heeft de locatie, het klimaat en de fantastische cultuur al voor elkaar. Dit in combinatie met uitstekend eten en drinken word dit Balkenland steeds populairder onder de westerse toerist. Er gaan meerdere vluchten vanaf Eindhoven, Amsterdam,  Brussel en Hamburg rechtstreeks naar Macedonië. Vaak voor zeer lage prijzen. Ook overnachten en activiteiten ondernemen zoals skiën in de winter en watersporten in de zomer zijn nog redelijk goedkoop in vergelijking met andere Balkan Landen zoals Kroatië.

Ieder jaar komen er steeds meer toeristen naar het land en daarom 5 redenen waarom jij ook een reis naar Macedonië wilt plannen. Als je dat nog niet hebt gedaan
1. De geschiedenis

De geschiedenis van Macedonië gaat meer dan 10.000 jaar terug. Veel Macedonische stammen verlieten het land tijdens hun leven. De meest beroemde periode was in de tijd van het Argead Dynasty reglement (Philip the 2e van Macedon, Alexander de Great). Er zijn nog steeds een tal van oude ruïnes en overblijfselen zoals Stobi, Heraclea en Bargala te vinden in Macedonië

In de buurt van de hoofdstad Skopje vonden ze recent nog oude sculpturen van een man met de naam Adam van Goverlevo z’n 10.000 jaar geleden. In het noorden van het land is een oude observatorium te vinden. Kokino, genoteerd door de NASA als de derde oudste in de wereld (3400 jaar oud).

Steden zoals Ohrid hebben veel Byzantijnse kerken maar ook andere steden hebben nog veel middeleeuwse overblijfselen. In Kiril en Metodi werd het eerste Cyrillische gemaakt en daarna verspreid over de hele wereld.
2. Macedonische tradities

De Macedonische tradities zijn rijk en kleurrijk. De muziek is er zo speciaal en wordt gezien door velen als één van de werelds beste traditionele muziek. De unieke melodie vind je nergens anders. Ook zijn de traditionele volksdansen verschillend per regio. Elke regio heeft zijn eigen soort jurk en stijl.

Verder heeft Macedonië ook een lange traditie van carnaval. De beste carnivals steden zijn Strumica en Vevcani (beide in de winter). Dit kan je vergelijken met het Brabant en Limburg van Nederland. Waar uiteraard de carnaval beter gevierd wordt als in geen andere regio. Maar ook in andere regio’s vind je in Macedonië net als in Nederland ook carnaval.

Ook kunt u als u een traditionele Galicnik bruiloft niet missen. Elk jaar op 12 juli vindt er een speciale bruiloft plaats waar elk jaar een nieuw paar getrouwd wordt onder de traditionele regels die duizenden jaren terug gaan. De koppels die interesse hebben schrijven zich in en worden vooraf gekozen.

3. Eten

Het eten in Macedonië is geweldig. Iedereen die naar Macedonië komt kan al het eten proeven. De populaire gerechten zijn: Tavce Gravce, TurliTava, Selsko Grne, Sarma (met druivenblad of koolblad), Ajvar en nog veel meer. Dit waren slechts enkele voorbeelden van de bekende gerechten. Er is geen plaats waar mensen niet het lekker kunnen eten te vinden in Macedonië.  Echt overal wil de lokale bevolking graag alles koken en delen met hun gasten.

Ook als u thuis wilt eten en zelf uw eten wilt koken kunt u op de markt de producten kopen. De producten zijn ook niet zo duur. De zelfgemaakte kaas en Yoghurt zijn echt fantastisch en u  vindt deze overal op elke Macedonische bazaar.

 

4. Natuur en landschap

Macedonië ligt tussen Griekenland, Servië, Albanië, Kosovo en Bulgarije. Het is door door land ingesloten en heeft geen zee. Maar het heeft wel geweldige bergen, grotten, meren en rivieren om te verkennen.

Het grootste en beroemdste meer is het Ohrid meer. In de zomer zit deze vol met toeristen en in de rest van het jaar is het een plek waar u prima kan ontspannen en lopen er minder toeristen rond. Ook is Ohrid in de zomermaanden fantastisch voor strandactiviteiten en het nachtleven. Dit in combinatie met een rijke geschiedenis en cultuur.
Het tweede grootste meer is het Prespa meer, net over de Galicica berg aan de andere kant van het meer van Ohrid. Het is ook het punt waar Albanië, Griekenland en Macedonië elkaar grenzen. Het is een prachtig landschap met minder toeristen dan in Ohrid. Prespa en de omgeving bied meer voor mensen die van de natuur willen genieten en willen een wat rustige vakantie willen hebben.

Het Dojran Meer is het derde meer van Macedonië en grenst aan Griekenland. Dorjan is beroemd om het warme klimaat en als medicijn voor sommige ziektes. Het Dojran meer is ook bekend vanwege de speciale manier van vissen met aalscholvers (een tamelijk grote en opvallende vogel).

Bergen zoals Mavrovo, Kozuf, Popova Shapka, Pelister hebben fantastische wandelpaden en andere avontuurlijke tochten in de zomer. In de winter kunt u er heerlijk skiën. Het wild in de bossen is er geweldig en zo onderscheidend. Zo kunt u in Pelister ook Lynx’s zien. Verder zijn de bergrivieren fantastisch voor visserij.

 

Het land heeft ook veel grotten en canyons. In het zuidoosten van het land bij Smolare en Kolesino en ook in de buurt van Strumica vind je prachtige watervallen.

5. Transport

Pas op het moment dat er goedkoper vluchten werden geïntroduceerd besloten veel mensen om naar Macedonië te reizen. Tegenwoordig is het land verbonden met een tal van grote Europese steden en vliegen de meeste mensen naar Ohrid of naar Skopje.

Ook is het vervoer in het binnenland goedkoop en betrouwbaar.
Nog meer Macedonië !

Als u na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd bent van een vakantie naar Macedonië. Lees dan ook de onderstaande blog posts.

Een Nederlandse in Macedonië

De Nederlandse toeristen in Macedonië

 
Leave a Reply