Bosnië & Herzegovina, een dagtrip vanuit Kroatië

Ik heb Bosnië en Herzegovina  helaas maar 1 dagje bezocht. Dat was tijdens mijn rondreis in Kroatië waar je vanuit Split (vanuit Dubrovnik kan dit ook) een dagtrip naar Mostar kon boeken. Bosnië en Herzegovina hoort nog niet bij de Europese Unie (EU) dus is er een zeer strenge controle als je de EU verlaat maar nog lastiger als je de EU weer in wilt. Gelukkig ging het bij mij redelijk snel. Maar je kan er ook een paar uur moeten staan wachten. Kroatië hoort nu enkele jaren bij de EU en als je door de Balkan reist dan zie je direct het grote verschil tussen Kroatië en Bosnië Herzegovina en begrijp je ook waarom Bosnië en Herzegovina nog niet bij de EU zit.

Mostar

Wij bezochten vanuit Kroatië (Split) het stadje Mostar in Bosnië en Herzegovina. Mostar is een van de meest etnische steden in het land. De stad werd tijdens de oorlog en het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië zwaar gebombardeerd. Aan het begin van de oorlog hebben luchtaanvallen veel belangrijke gebouwen en cultuur vernietigd. Helaas ook de oude brug (Stari Most) dat nu de belangrijkste toeristische trekpleister van Mostar is. Deze brug is na de oorlog weer hersteld in zijn oude vorm en dagelijks reizen honderden toeristen naar dit stadje om deze brug te fotograferen. Hoewel een groot deel van het stadje is herbouwd en er in eerste instantie misschien weinig te zien is van de verschrikkelijke oorlogsjaren zijn er rond om de oude stad in het centrum nog overal zichtbare herinneringen aan de oorlog in de jaren 90. 

Medjugorje

Als je via Split (Kroatië) naar Mostar reist dan kom je ook langs Medugorje. Tijdens onze reis hadden we een 45 minuten stop Medugorje en dat was voldoende voor mij. Ik was blij om eens dit dorpje te zien maar ik al er zeker niet nog een keer naartoe gaan. De meeste mensen komen voor andere redenen naar Medjugorje als ik. Streng gelovige mensen, vaak de wat oudere generatie gaat met regelmaat naar Medjugorje om te bidden. Maar voor mij was het gewoon gewoon intressant om te zien hoeveel gelovigen er in dit klein dorpje bij elkaar komen. Het is ook een stadje vol met soeveniers winkels en als je er rond loopt heb je niet meer het gevoel dat je in Bosnië en Herzegovina rondloopt maar aan de Spaanse Costa del sol or ergens in Engeland of Ierland.

Waarom is Medjugorje zo speciaal?

Op 24 juni 1981 droeg een jong vrouw een kind op haar arm op een heuvel net buiten het stadje. Met haar andere hand, drong ze zes jongeren aan om dichterbij te komen. Maar de 6 personen hadden een gevoel van angst. Er kwam een gevoel over hun heen wat ze niet konden beschrijven. Door deze rare waarneming die ze niet konden thuisbrengen besloten ze allemaal los van elkaar terug te komen en gaf aan dat ze de heilige maagd was (The Holy Virgin).  Opnieuw op de derde dag verscheen de jonge vrouw en riep op tot vrede. Ze heeft zich op dezelfde manier ongeveer 10 keer laten zien bij verschillende groepen met mensen die in verschillende talen de dagelijkse openbare diensten in de kerk bezochten. Daarna was door vanwege de bijzondere ervaringen van deze groepen met mensen Medjugorje een speciale plaats om samen te komen. Meer dan 20 miljoen pelgrims bezoeken het hele jaar door Medjugorje. Het is een van de grootjes Catholic pelgrims plaatsen die men kan bezoeken los van de belangrijkste plaats “Lourdes” in Frankrijk.

Doordat Medjugorje in Bosnië en Herzegovina  aan de weg ligt tussen Metkovic  en Mostar is dit de reden dat veel uitstapje naar Mostar ook een snel bezoek aan Medjugorje meenemen.

Kravica Waterfalls

Op weg vanuit Kroatië nadat er een bezoek is gebracht aan Medjugorje gaan veel reisjes ook via de Kravica Waterfalls naar Mostar. En voor mij waren dit de mooiste watervallen die ik ooit heb gezien. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar beneden maar het is echt iets wat je niet kan en mag missen op weg van Split naar Mostar. Een bezoek van ongeveer 1 uur zou voldoende moeten zijn voor een dagtochtje. Tenzij je wilt gaan wandelen. Maar op weg naar Mostar is dit een uitstekende stopplaats.

Booking.com

Nog meer blogs

Omdat ik niet de enige persoon die in Bosnie is geweest wil ik jullie ook aanraden om een kijkje te nemen op de site van “Slak op reis”. Slak op reis gaat per camper door de Balkan en neemt ook een kijkje in Mostar, het oude stadje met de bekende brug en heel erg veel geschiedenis.

Slak op reis – Mostar

Heb jij ook Mostar, Kravica waterfalls of Medjugorje bezocht. Of misschien een ander deel van Bosnië en Herzegovina. Schrijf dan hieronder een link naar jou blog. Zodat mijn lezers nog meer te weten komen over dit geweldige Balkan land. Waar het toerisme nog niet op gang is gekomen maar waar je graag kennis mee maakt.

Leave a Reply