Dagtochtjes per trein voor minder dan 10 euro vanuit Dublin (2)

In 2016 hebben we gelezen over Malahide, Howth, Dun Laoghaire, Dalkey en St Anne’s park besproken. Deze plekken zijn te bezoeken met de dart voor minder dan 10 euro.

Zoals beloofd gaan we nu verder met Bray, Greystones, Killiney, Blackrock, Ballsbridge en Drumcondra

Bray (Bray Dart station)

Het strand van Bray ligt op maar een paar minuten lopen van het treinstation en ook per bus is Bray snel en makkelijk bereikbaar.  Het ligt op 19km van Dublin en Bray is het grootste dorpje van county Wicklow en wordt ook wel de “tuin van ierland” genoemd en het heeft ook de breedste kust van het land.

Je kan er mooie lange strandwandelingen maken en voor de fanatieke wandelaar kan je ook vanuit Bray helemaal naar Greystone lopen. Dit is een cliffwalk in de omgeving van Bray Head.

Met name de weekenden en in de zomer elke dag is er in de avonduren live muziek en kun je overdag bijvoorbeeld tennisles nemen, golven leren of paardrijlessen nemen. Als je van zeilen en vissen houd dan zijn er ook een tal van mogelijkheden. Verder is er een bowling en speelhal.

Langs de kust vind je de meeste hotels, restaurants en winkeltjes maar ook in het centrum vind je leuke winkelmogelijkheden.

Voor de echte feestgangers zijn er ook uitstekende nachtclubs zoals Koo Nightclub.

Midden juli zijn er ook altijd lokale feesten. Rond 20 juli is er ieder jaar bijvoorbeeld de Bray Vliegshow. Een nationale en internationale vliegshow en een echte aanrader. Het hele dorp komt naar het strand en ook veel mensen uit de omgeving reizen naar Bray om de show te zien. Ga niet met de auto naar het dorpje want de file begint al op de snelweg. De beste optie is de trein.

Bray is verder ook de thuisbasis van de Admore studios waar vele Ierse en internationale filmindustrie de oorsprong heeft of daar nog steeds werkt. Een deel van deze film industrie is gevestigd in het dorp en de rest net buiten het dorp.

Greystones (Greystones dart station)

Vanuit Dublin ligt Greystones op 27 km en is ook Greystones makkelijk bereikbaar met hetzelfde treintje. Vanuit Bray is een lange wandeling (8km cliffwalk) ook mogelijk zoals we eerder hadden besproken. Greystones is een dorpje met ongeveer 17.000 inwoners.  In het noorden vind je Bray Head en in het Westen zie je de Wicklow Mountains. De Wicklow Mountains worden snel in een andere post behandeld.

De naam “Greystones” is gegeven omdat er een halve mijl of km ruimte zat tussen de grijze steentje die lagen aan het water.

Het noordelijke deel heeft het treinstation en daar begint het haventjes. Het noordelijk deel heeft alleen geen zandstrand maar het is gemaakt van steentjes. Het noordelijke strand kijkt deel uit op de zuidelijk cliffs van Bray head. Het zuidelijk strand is zandstrand en is ongeveer 1 km breed en daar wonen ook de meeste dorpsbewoners. Het is de plek waar ook de toeristen in de zomer naartoe gaan.

Het dart station van Bray ging open in 1855 open en was toen het laatste station aan Dart lijn vanuit Dublin Connolly station. Tegenwoordig kan je verder reizen naar Gorey, Wicklow, Arklow, Wexford en Rosslare Europort waar we in de toekomst over gaan schrijven.

Ik hoop dat een reisje naar Greystone nog steeds onder de 10 euro kost met de dart maar anders ligt het er niet veel boven.

Ballsbridge (Lansdowne road dart station)

De locatie is op 30 minuten lopen vanuit Stephen Green te bereiken. Het is dus niet ver maar het ligt ook aan de Dart. Je kan Ballsbridge ook per bus bereiken. Veel toeristen gaan er lopend naartoe en nemen de bus of dart terug naar het centrum. De stop is Lansdowne road en het ligt ook naas the popular Aviva rugby stadium waar er bijna elk weekend wel wat te doen is. Je kan er ook een tour volgen. Het is een stadium die enkele jaren geleden volledig verbouwd en is gewoon iets wat u niet kan missen.

Verder vind je in Ballsbridge de Dublin beurshallen RDS waar je elk weekend verschillende beurzen hebt. Het beste kan je even op de website kijken wat er te doen is. Ook is het een mooie omgeving om rond te wandelen. Je ziet er tientallen ambassades. Bijvoorbeeld de Amerikaanse ambassade in een bijzonder gebouw maar ook vind je er de Nederlandse (10 min lopen), de Spaanse en Engelse ambassade. De huizen die er staan zijn erg mooi en de kroegje die je rondom de RDS kan vinden zijn erg gezellig en de vaste klanten zijn een hogere klasse mensen met mooie huizen en goede banen. Je ziet dit ook aan de omgeving.

Killiney (Killiney Dart station)

Naast Dalkey en ook in de buurt Shankill ligt Killiney. Killiney ligt ook aan de Dart lijn op weg naar Bray. Vanaf de 19e eeuw is het een toeristenstadje. Het is ook het dorpje waar Bono van U2 woont. Het beste kan je dit dorpje bezoeken als je van plan bent om te gaan wandelen.  Bij aankomst op het dart station vind je een leuk klein  koffie barretje waar de eigenaar Nederlands is. Dat is de ideale locatie om een wandeling te beginnen. Langs het water kan je naar Dalkey lopen bijvoorbeeld. Verder kan je ook vanaf het Castle Hotel naar beneden lopen over Killiney Hill.

Killiney Hill en Dalkey Hill maken deel uit van Killiney Hill Park, een klein openbaar park met uitzicht op zowel Dalkey en het dorp van Killiney.  Het park was gemaakt voor openbaar gebruik in 1887 door Prins Albert Victor van Wales, ter nagedachtenis van Koningin Victoria’s Jubilee, en riep Victoria Hill.

Killiney Hill is een populaire bestemming voor wandelaars en wandelaars die het spectaculaire uitzicht over de omliggende gebieden willen zien. Dublin naar het noordwesten, de Ierse Zee en de bergen van Wales (op een heldere dag) in het oosten en zuidoosten, en Bray Head en de Wicklow Mountains in het  het zuiden.

“Vico Road, Dalkey” loopt ten zuidwesten van de stad Dalkey langs de kust richting Killiney. Meer over Dalkey in onze andere blog.

Docklands (Docklands Dart station)

In de Docklands kan je langs de Google, Facebook and Linkedin hoofdkantoren lopen. Linkedin en Facebook zijn lastig te vinden maar Google is op enkele minuten lopen te vinden vanaf de Dart. Je kan daarna een mooie wandeling maken langs het water. Verder is het ook interessant om kijkje te nemen bij het Waterways Ireland  Visitor Centre.

De Docklands kan je bereiken per Dart maar je kan het ook lopend binnen 20 minuten bereiken. En dan terug via de Liffey bijvoorbeeld. Sommige toeristen nemen zelf een klein boottochtje.

Een andere attractie is het Famine Ship Jeanie Johnston wat zeker een bezoekje waard is. Maar het rondwandelen alleen is al voldoende.

Als u van hondenracen houd. Er zit op een paar minuten afstand van het dart station een mogelijkheid om deel te nemen aan een hondenrace. Het is een attractie voor de hele avond net als paarden racen maar een stuk gezelliger. Je kan voor enkele euro’s al mee doen maar het blijft gokken.

Verder ben ik persoonlijk dol op de pub die in de docklands te vinden zijn. Het Marker hotel heeft een dakterras, schoolhuis pub is gewoon een gezellig kroeg met lekker eten en ook is Valentina (italiaan) een aanrader voor koffie met gebak. Voor het avondeten is Juniors Paulie’s Pizza aan Grand Canal street ook een optie.

Blackrock (Blackrock dart station)

Deze locatie is zeker niet te wandelen. Het is wel net als Ballsbridge een wijk voor de hogere klasse. Het is een plek waar iedereen er netjes bij zit met een uitstekende baan. Het is niet de plek om de hele dag rond te wandelen maar in het weekend kan je er zeker een paar uur vermaken. Er is een klein marktje in het centrum met ongeveer 30 kraampjes met kunst, juwelen en woondecoratie. Het dorpje heeft leuke kleine winkeltjes en een ontbijtje of lunch in deze omgeving is een uitstekende keuze.

Dumcondra (Duncondra Dart station)

Helemaal aan de andere kant van de stad op enkele minuten met de bus of 15 minuten lopen vind je Drumcondra. Het kan met de Dart maar veel mensen nemen een bus.  Eigenlijk is er niet veel bijzonders te zien in Drumcondra en woont hier vooral de werkende lagere klasse. De woningen zijn er goedkoop (1400 euro per maand voor een 2 kamer appartement is goedkoop in Dublin) maar er staan ook veel sociale woningen. Veel studenten, jongeren en families delen hier ook de woning. Daardoor is het op straat en in de kroeg een drukke bende.

De enige reden om naar Drumcondra te gaan met de Dart is omdat Croke Park in Drumcondra te vinden is. Croke Park is is het beroemde voetbalstadion van de Ierland. Er zijn vele mogelijkheden voor een rondleiding de hele dag door en is zo ongeveer voor de sportfans de belangrijkste attracties van de stad. Ook is het mogelijk om Gaelic football, Soccer, hurling en andere sport evenementen bij te wonen in het weekend. Daarvoor moeten er natuurlijk wel kaarten voor besteld worden.

Bedankt voor het lezen van mijn blogpost over de Dart trein ritjes vanuit Dublin.

Dublin heeft niet alleen een Dart maar ook een Luas. Een soort van tram of bovengrondse metro. We gaan ook deze snel bespreken en waar je allemaal naartoe kan gaan met de Metro.

En we gaan ook de grote gele dubbeldek bussen bespreken.

 

 
One comment

  1. Hi Bianca,

    Prachtige blog heb je! Ik woon in deze omgeving. Ik kan er elke dag weer van genieten.

Leave a Reply