De stad Valencia – Wat is daar allemaal te doen?

Ik kom al jaren in Spanje en ik heb er ook in het verleden een aantal jaren gewoond en steeds als ik grote Spaanse steden bezoek zie ik dat ze allemaal iets speciaals hebben. Ze hebben allemaal hun eigen cultuur, eten en mensen. Maar Valencia was bij mij de stad waar ik zeker nog een keertje naar terug wil. Het heeft iets speciaals dat Barcelona en Madrid niet hebben. Misschien is het de Paella die de stad zo bijzonder maakt maar het kan ook zo zijn dat de stad toeristisch is maar niet zo toeristisch als Barcelona en Madrid. Maar daar moet je zelf achter komen.

Zo heeft de stad het grootste stadspark dat van Europa dat midden in de stad te vinden is. In andere grote Europese steden is het stadspark niet altijd midden in de stad te vinden. De reden dat ik Valencia had geboekt was vanwege “La Tomatina”. Dit is het bijzondere internationale tomaten gooien festival dat ieder jaar gehouden in het dorpje Buñol op ongeveer 30 km van Valencia. Het festival is er al meer dan 50 jaar (1945) en wordt gehouden op de laatste woensdag van Augustus. De beste week dus om dus ook Valencia eens te bezoeken. Je kan dan in deze week een dagje strand, een city trip en het tomatenfestival combineren en een uitstekende vakantie hebben. Omdat ik de dagen na het tomatenfestival nog 4 dagen over had heb ik de stad goed leren kennen.

Ik ga hieronder de leukste attracties bespreken en ik geef tips wat er allemaal te doen is in Valencia. Maar natuurlijk is er nog veel meer te doen. Daarom hoop ik dat je onder deze blog nog meer tips kan schrijven over Valencia. Over Tomatina zelf ga ik binnenkort meer schrijven want dat is gewoon een bijzondere ervaring die je niet kan missen en waarover ik meer wil gaan schrijven dan een paar zinnen.

De stad van de kunsten en wetenschappen

De stad is de stad van kunsten en wetenschappen, ofwel het is de attractie van 1 van de 12 schatten van Spanje. Er zes futurische gebouwen die ontworpen zijn door de beroemde Valenciaanse architect Santiago de Calatra. Het “Oceanogràfic” is het meest beroemde  gebouw waar tevens een groot aquarium met onderwater restaurant te vinden is.

Bezoekje aan het Kathedraal van de heilige Graal en het beklimmen van de Miguelete.

Het kathedraal van Valencia met een mix van verschillende stijlen. Romaanse, Gotische en barokke architectuur komt samen in dit kathedraal. De heilige Graal, de beker waar Jezus uit dronk tijdens zijn laatste avondmaal, is hier tentoongesteld. Verder kan je de toren beklimmen en van een panorama uitzicht over de stad genieten.

Paella

De stad staat bekend om z’n Paella. Ofwel de omgeving van de Spaanse Paella komt uit Valencia. Er worden speciale Paella tours georganiseerd maar je kunt ook gewoon in het centrum deze lekkere Paella proberen.

Spoedcursus Paella maken

De spanjaarden houden van Paella, daarom is een cursus Paella maken ook een echte aanrader. Hoe maak je een echte authentieke paella leer je tijdens de cursus natuurlijk maar vaak wordt er ook een stukje geschiedenis uitgelegd en is het gewoon een leuke middag uit. Je kan ook tijdens de cursus ook het dorpje Albufera bezoeken in het midden van de rijstvelden en sinaasappelbomen. Het is de geboorteplaats van de Paella.

Taste Horchata

Horchata is een gezonde, frisse en voedzame drank die gemaakt is van aardamandel, een gewas dat groeit alleen op in het gebied van Alboraya, aan de rand van Valencia. Het wordt koud geserveerd. Verder zijn er verschillende kleine kraampjes rond het centrum van de stad om dit drankje te kopen. Het is een echte aanrader om het eens te proberen.

Wandelen door de oude stad (Barrio del Carmen)

Het is de meest charmante wijk van Valencia. Het ligt tussen twee wanden (de Islamitische en de christelijke) en de ruïnes zijn nog te zien in een aantal winkels en restaurants. Bovendien zijn er twee stadspoorten (de Serranos toren en de Quart toren) die nog steeds bezocht kunnen worden. Verder is “Portal de Valldigna”, een muur dat in de 15e eeuw gebruikt werd om de arabieren te scheiden van de Christenen.  Het leuke aan deze omgeving is dat je kan wandelen door de kleine smalle straatjes.

In de buurt van “plaza de Carmen vindt u look het  “Cats house”. Een klein monument dat er staat voor de duizenden straatkatten in de stad. Het is gebouwd door een lokale kunstenaar en dit merkwaardige miniatuur gevel is compleet met een kleine marmeren fontein, schattig kleine raampjes en een deurtje. Er staat een opschrift ter nagedachte van 4 katten die in El Carmen in 1094 aanwezig waren en genegeerd werden.

In dezelfde omgeving zijn er kleine leuke tapas restaurants en tapas barretjes te vinden. Je kan er ook deelnemen aan bijzondere wandeltochten om deze geheimen te ontdekken. Je kan er lokale bier, wijn en vermouth proeven tijdens een wandeling. Het gaat er hierom dat je de lokale bijzondere sfeer proeven, de Valenciaanse cultuur leren kennen en de plek waar je kan genieten van de Spaanse keuken. Kortom een plek die je niet kan missen in Valencia.

Een reis in de geschiedenis bij het Archeologisch Museum – Almoina

Almoina is niet zomaar een archeologisch museum. Je vindt er geen saaie exposities maar je neemt een kijkje in de straten van Valencia twee millennia geleden. Het museum ligt onder straatniveau en de overblijfselen van de oude stad zijn er nog steeds. De putten en de fragmenten van de romeinse gebouwen van de stad zijn te ontdekken en er is een tempel met 2e eeuwse thermale baden.  Het museum heeft een glazen plafond dat is bedek met een dun laagje water wat het nog specialer maakt.

Lekker eten in Valencia – Mercado Central

Het beste kun je op de lokale centrale markt het eten kopen. Tijdens mijn vakantie kocht ik daar ook dure spaanse ham. Soms wel 1 euro per plakje. Maar ik wou de beste ham proberen. Ook voor groente en fruit is dit de ideale locatie.

De centrale markt is een prachtige structuur met vele kleine steegjes en het was voor mij de perfecte locatie. Het gebouw is een eeuw geleden gebouwd in Art Nouveau-stijl. Het is tevens in Europa de grootste plek met verse producten. Het is ook de eerste markt die een automatische thuisservice hebben aangeboden. Ik weet niet of ze dat nog steeds doen. Doordat het zo’n speciale markt is zien veel toeristen dit als 1 van de topattracties in Valencia. Elke kleine straat heeft iets charmants en heeft ook een teken en naam. Je vindt er kleurrijke verse vruchten, kaas, droge-ham en olijven.

De tweede markt –  Mercado de Colon

Er is nog een belangrijke markt om te bezoeken maar met een totaal ander karakter met beide de Art nouveau geschiedenis. Tegenwoordig hebben beide markten een totaal ander karakter. Marcado de Calon biedt tegenwoordig meer een markt met terrasjes, chique restaurants en een ontspannen sfeer. Je kan er bijvoorbeeld een glas cava proeven, of een biertje Turia (lokale bier) drinken
Bezoek enkele kerken

Als je besluit om de Miguelete te beklimmen zul je een groot aantal blauw Koepels spotten. De meeste van deze blauwe koepels zijn kerken. De stad heeft een groot aantal gebedshuizen en vele zijn de moeite waard om te bezoeken.

Barokke kerken in Valencia:

  •  Iglesia de San Nicolas – Valenciaanse Sixtijnse Kapel
  •  Iglesia del Patriarca –  De verbijsterende draak opknoping op de muur
  •  Basílica de la Virgen de los Desamparados – Met een ovale koepel en is in principe vastgelijmd aan de kathedraal
  •  Iglesia de San Esteban – de eerste christelijke kerk in Valencia
  •  Iglesia de San Martin – een bezoek waard voor zijn gouden ornamenten
  •  Iglesia de San Juan de la Cruz – onlangs gerestaureerd na te zijn gesloten voor het publiek voor 50 jaar

Gotische kerken in Valencia:

  • Iglesia de San Juan del Hospital – ingang is via een besloten binnentuin die het uniek maakt
  • Iglesia de Santa Catalina – karakteristieke toren en sfeervol interieur

Het San Miguel de Los Reyes Klooster wordt niet meer gebruikt voor religieuze doeleinden. Toch is het interessant voor de geschiedenis en legendes eromheen. In het verleden was het een Moslim boerderij, een Cisterciënzer klooster, een Hieronymite klooster en een gevangenis.

Een concert in bijwonen in “Palau de la Música”

Als je van klassieke muziek houd dan is het een aanrader om ook naar Palau de la Música te gaan. Een glas en ijzer gebouw dat beschikt over een bijzondere architectuur en goede akoestiek. Vaak op zondagochtend zijn de concerten gratis.  Ook is de omgeving een plek waar jonge rolschaatsers samenkomen en rondhangen.
Bioparc

Het Bioparc staat bekend als 1 van de top dierentuinen in de wereld. Het is voor alle leeftijden en ook de moeite waard als u niet te veel van dierentuinen houd. Deze dierentuin is specialer dan alle andere dierentuinen die u ooit zult zien.

Botanische Tuinen

Het is zeker 1 van de beste  activiteiten in Valencia. Je kan er een goed aantal uren rondlopen en genieten van de mooie tuinen. Ook zie je er een groot aantal die allemaal namen hebben gekregen.  Ze worden verzorgd door lokale vrijwilligers. Het is gewoon de plek om rond te lopen tijdens een bezoek aan de stad.  Je gaat je er net zo thuis voelen als de katten.

Pottenbakkerij

In Spanje is er een lange geschiedenis van Keramiek. De dorpjes Manises en Paterna gebruiken nog steeds de oude productiemiddelen tegenwoordig. Vlakbij het Plaza de la Reina biedt Artesania Yuste de mogelijkheid om prachtige handgemaakte borden, heilig water, kommen en kruiken te zien. Het lijkt wel de 18e of 19e eeuw waarvan er nog een aantal tegeltjes liggen. Er worden ook pottenbak lessen gegeven en je kan dus met iets thuiskomen wat je zelf hebt gemaakt.

Naar het strand – El Saler

Net buiten het centrum van Valencia vind je de fijnkorrelige stranden en een geweldige bestemming voor zonaanbidders. De promenade zit vol met restaurants, Paella restaurants die bekend staan als de beste van de stad en ook kun je er verschillende watersporten uitproberen tijdens een dagje strand

Fietsen kan ook in Valencia

Natuurlijk kunt u ook fietsen in Spanje. Niet zoals u gewend bent misschien maar de stad wil de bezoekers bewust maken van het milieu. Daarom zijn er nu fietspaden rond het centrum en vele mogelijkheden om een fiets te huren. De meeste fietsen die u kunt huren zijn wel een beetje zwaar met allemaal dezelfde grootte. Daarom is het misschien beter om een gespecialiseerde plek een fiets te huren wat misschien meer gaat kosten maar waardoor het makkelijker is om rond te fietsen. U kunt zelf rondfietsen maar er zijn ook begeleide fietstochten beschikbaar bij interesse. Deze tours gaan naar het eeuwenoude  Kathedraal en op deze manier leert u de stad wel beter kennen.

Genieten van “Art Nouvaeu” bij het Noord-station

Vaak verbaasd het mensen als we het Noordstation ook bespreken. Maar dit Art Nouveau kan je echt niet missen. De voorgevel combineert verschillende elementen uit de Valenciaanse cultuur. Er is nog steeds een houten kassa en prachtige beschilderde ramen. Alles is versiert met slingers en sinaasappelen.

Station de Arena en omgeving.

Een uitstraling van een middeleeuwse markt waar ook vaak bier festival of concerten plaatsvinden. Ook is het de plaats waar de stierengevechten gehouden worden. Er zit een museum in de omgeving waar u kunt leren over de bloedige traditie. Ik ga zelf nooit naar het stierenvechten maar als u dat interessant vindt dan worden er gevechten georganiseerd tijdens “las Falles en het Juli festival)

Monforte Gardens

Het zijn min of meer de mooiste tuinen van Valencia maar het is wel relatief klein. Een moestuin, en marmeren beelden, de gouden visvijver en andere fonteinen maken de tuinen in een klassiek landschap compleet.

Zonsondergang om de dag af te sluiten – Cruiseboot

Je kan ook een cruise boot nemen. Je kan dan genieten van een diner met een glas wijn. Een echte aanrader is om tijdens deze cruise een paella uit te proberen of anders een tapas diner te bestellen. Ook in combinatie met lekkere Spaanse cocktails kan iedereen zeker genieten.

La Lonja de la Seda ( (The Silk Exchange)

In 2016 was Valencia de Silk hoofdstad van de wereld die terug gaat naar de gouden eeuw (15e en 15de eeuw) en toen werd La Lonja gebruiken voor handelsdoeleinden. Het bouwen van deze La Lonja was toen een belangrijke maatregel om handelaren te behouden in de stad want de Silk werkzaamheden waren zich langzaam aan het verplaatsen. In het gebouw vind je ook nog een kleine oranjeboom en een paar kamertjes in oude stijl. Ook biedt La Lonja soms gratis middeleeuwse concerten aan.

De water rechtbank

Deze rechtbank was in het verleden verantwoordelijk voor de boeren. Valencia heeft nooit een regenachtig klimaat gehad en de geschillen van de boeren werden hier behandeld. Tegenwoordig is niet meer het geval. Maar is het wel bijzonder om even langs te kopen om de poort te bekijken.

Palacio del Marques de Dos Aguas

Een 15e eeuws paleis is een belangrijke attractie. Er is ook een museum en je vindt er een reconstructie van de Valenciaanse keuken, ingerichte kamers in combinatie met neo klassieke, rococo en oosterse elementen.

Voor de kinderen – miniatuur museum

In de prachtige gotische wijk “El Carmen vindt u het unieke L’Iber museo. Het is nu de thuisbasis van werelds grootste museum van historische miniaturen. Er zijn bijna 100.000 tinnen soldaatjes te zien. Er zijn reconstructies van veldslagen, die de geschiedenis laten zien van de prehistorie tot heden. Er is zelf een hele kamer gewijd aan de Star Wars tentoonstelling.

Bezoek aan het Benlliure House-Museum

De Benlliures was een gezin van getalenteerde Valenciaanse kunstenaars. Hun oude huis heeft de sfeer van een middle-class huishouden aan het begin van de 19e eeuw. Het ligt omringt met een prachtige tuin waar een rust uitstraalt.

Ontdek Valencia wijnland

Spaanse wijn is beroemd over de hele wereld. Dus als je een wijnliefhebber bent, zult u blij zijn om te weten dat de historische regio Utiel-Requena op slechts 70 km afstand van Valencia te vinden is. De wijntraditie is hier meer dan 2500 jaar oud  met de Bobal rode druif die zijn oorsprong heeft uit deze regio.

Drink Agua de Valencia

Valencia is super wereldwijd bekend om zijn sinaasappels en de lokale bevolking weet dit fruit  goed te benutten. Afgezien van het drinken van vers geperste sinaasappelsap elke ochtend, drinken ze ook Agua de Valencia. Toegegeven, geen van de bestanddelen van deze drank is water, maar je moet toegeven dat de naam leuk klinkt. Dit is een super lekkere cocktail gemaakt van cava, sinaasappelsap, wodka en gin.

Picknick in de Turia-rivierbedding Park

Een budget vriendelijk, leuk en romantische activiteit om te doen in Valencia en het bespaart ook nog enkele euro’s maar uit eten is ook super goedkoop in Spanje. Maar dit is gewoon leuk om te doen en nog goedkoper. In Turia Park is er daarvoor ruimte genoeg. Je mag er een fles wijn, dekken en bocadillos (Spaanse broodjes) meenemen.

Festivals – Las Fallas

Las Fallas is de belangrijkste fiesta in de Valenciaanse kalender, en het is zo gek en leuk als je het zelf maakt. Het feest wordt gevierd van 1 tot 19 maart. Er worden kartonnen poppen, traditionele kostuums gemaakt en op de laatste dag komen er meer dan 700 voor de vreugdevuren en dan om middernacht worden alle poppen verbrand. Het is ook tevens het grootste straatfeest in Europa. Natuurlijk drinkt iedereen er bier,  warme chocolademelk en genieten de mensen van churros en buñuelos.

Deelnemen aan een bloem strijd

Elk jaar in juli, zet Valencia in op het feesten. Feria de Julio is een maand lang feest en het eindigt met een majestueuze vlotter parade en een monumentale bloem strijd. Maar de hele maand juli is een geweldige tijd om in Valencia te bezoeken en je vindt er eindeloos concerten flamenco shows en middeleeuwse markten, theatervoorstellingen, vuurwerk en danswedstrijden. En dit alles is vaak nog gratis ook.

Optocht van Semana Santa Marinera

Pasen in Spanje is geen eieren zoeken maar de activiteiten die er plaatsvinden hebben ernstige treurige muziek. Maar u zult de kostuum uit het verleden kunnen waarderen en in contact komen met de lokale bevolking.

Albufera Natuurpark en de Valenciaanse Paella

Paella zou volgens de geschiedenis voor het eerst gekookt zijn in Albufera. Een dorp in de buurt van Valencia. Meestal wordt het gegeven als lunch. Neem er de tijd voor en na het eten kan je een wandeling maken door de rijstvelden.

Romantische boottochtjes in de buurt van Albufera

Eindig de dag met een romantische boottocht bij zonsondergang.

Vogels kijken bij Albufera

Je kan deelnemen aan een “vogel kijk” tour. In het Engels bird Watching tour waar je 100 verschillende vogelsoorten kan bewonderen met wat gelukt. In Albufera vind je de grootste wetlands op het Iberisch schiereiland en vele vogels blijven daar het hele jaar door terwijl andere alleen maar stoppen langs de weg als ze migreren naar het zuiden.

Bezoek de Lladró Factory

Als je een fan bent van Lladró beeldjes en hun ingewikkelde handgemaakte bloemen, moet u de enige echte Lladró Factory, gelegen net buiten Valencia, in Tavernes Blanques bezoeken. De tour wordt gehouden in verschillende talen en is gratis maar het is wel nodig om te reserveren. Er is ook een klein winkeltje en een outlet winkel aanwezig.

Nog meer informatie over Valencia

Heel erg bedankt voor het lezen van deze post. Natuurlijk ben ik niet de enige blogger en zijn er veel meer bloggers in Nederland die net als ik over an alles schrijven en veel meemaken. Zodra ik een blog tegenkom in het Nederlands over Valencia dan zet ik hem hier natuurlijk bij.

Zo kwam ik een blog tegen van Slak op Reis. Waar een jong stel van 65+ een reis maakt door Spanje per camper. Het was fantastisch om te lezen. Daarom moet deze er gewoon bij. Deels komt het overeen met mijn informatie maar er staat ook nieuwe informatie die ik niet in mijn blog heb verwerkt.

Slak op reis – Valencia

 
 

 

Leave a Reply