Dagtochtjes per trein voor minder dan 10 euro vanuit Dublin (1)

Ik woon al jaren in Ierland. In de hoofdstad Dublin om precies te zijn. Vanuit Dublin heb je een aantal leuke leuke uitjes die je met de grote gele dubbeldekkers of met de Dart (trein) voor minder dan 10 euro kan maken. De Dart is een trein in Dublin die 2x tot 4x per uur kleine tochtjes maakt net buiten de stad.

Ik ga hier Malahide, Howth, Dun Laoghaire, Dalkey en St Anne’s Park onder de loep nemen.

Howth (Howth Dart station)

Howth is een oud vissersdorpje op ongeveer 15 km buiten het centrum van de stad maar binnen 30 minuten per bus, trein of auto bereikbaar. Het is zeker één van de mooiste dorpjes om te bezoeken voor een middag. Je kan er ook makkelijk een hele dag rondlopen als je de cliff walk wil doen en Howth head en Howth summit wilt zien. Natuurlijk is het ook altijd aan te raden om een boottochtje te maken. Je kan er dus lekker langs het water lopen maar ook naar de eilandjes varen (Ireland’s eye en Lambay Eiland). Ook kan je langs het water altijd heerlijk uiteten en kijken naar de zeehonden in het water. Veel oudere websites over Ierland geven nog aan dat je ze mag voeren maar dat is al jaren verboden. Want die arme dieren kregen veel te veel eten. Howth is dus een echt vissersdorpje dat helemaal vol met restaurants dus als je graag hun vis willen promoten. Als u van vis houd dan is Howth uw locatie maar ze hebben ook andere optie natuurlijk. U kunt bijvoorbeeld naar de the Oar House, Octopussys Seafood Tapas of King Sitric om de vis uit te proberen. In de zomermaanden heeft Howth ook veel plaatselijk maar relatief kleine lokale festivals. Dus altijd even online kijken of er een festival is want als u toevallig gaat tijdens een festival dan zit Howth vol maar ook de trein naar Howth zal dan erg druk zijn maar er is zeker nog wel een plaatsje vrij voor u.  Ook als u in Howth bent, dan moet u niet de wekelijkse markt vergeten te bezoeken. Deze is elke zaterdag en zondag geopend en ligt op 2 minuten afstand van het treinstation. Een stevige wandeling gaat vanaf het treinstation naar boven. Waar u een fantastisch uitzicht heeft en soms zelfs Dublin kan zien liggen  Een lange cliffs wandeling is ook mogelijk voor de avontuurlijker reizigers en wandellaars. U kunt ook met de auto naar Howth Summit voor het uitzicht maar een wandeling is altijd aan te raden en ook veel gezonder natuurlijk. Verder heb je ook nog Howth Castle waar je zelfs kookles en andere culturele workshops kan volgen. Het kasteel ligt op nog geen 10 minuten lopen vanaf het treinstation en de bus stop ook in de buurt van het kasteel als je vanuit Dublin komt met de bus ligt het kastaal net voordat je de haven van Howth in gaat.  Naast het kasteel heb je ook het transport museum, de Martello Tower en Bailly Lighthouse om te bezoeken. Voor liefhebbers van wilde dieren is Ireland’s Eye een vogelreservaat die zeekoeten, alken, noordse stormvogels, meeuwen en aalscholvers heeft rondlopen.

Dun Laoghaire (Dun Laoghaire Dart Station)

Op nog geen 12 km van Dublin ligt Dun Laoghaire. Dit dorpje ligt ook aan de Dart lijn (trein) en is ook binnen 30 minuten bereikbaar per bus, trein of auto. De haven, één van de grootste van het land, is opmerkelijk voor zijn twee pieren. De Oost-Pier is vooral populair bij wandelaars en werd in 1996 gebruikt in een film van Michael Collins. Het duurde 42 jaar om de haven te bouwen zoals hij nu is. Aan het einde van de Oost-Pier is er een vuurtoren. Ook aan de zuidkant van de pier kan men lekker wandelen. Dun Laoghaire heeft ook een park (People’s park) dat een Victoriaanse stijl heeft met aan de oostelijk uieinde nog steeds traditionele thee huisjes. Dun Laoghaire heeft een aantal zeilclubs, roeiclubs en andere watersport mogelijkheden. Het is zeker de moeite waard om dat even uit te zoeken als u daar intresse in heeft. Winkelen kan ook in Dun Laoghaire maar verwacht niet een groot winkelcentrum zoals u in Dublin gaat zien. Maar het winkelcentrum ligt wel direct aan de haven tegenover het treinstation.

St Anne Park (Harmonstown Dart Station)

st-ann-park

Het park is een van de grootste gemeentelijk parken in Dublin en heeft een rijke geschiedenis bij de familie Guinness. Dezelfde familie als het wereld beroemde Guinness bier. Het park was in het verleden van familie van de beroemde Arthur Guinness. Het is heerlijk om in dit park rond te lopen met familie en kinderen. Er is een collectie aan bomen en voor de kinderen heb je er speeltuinen, korte wandelroutes en andere familie activiteiten die steeds veranderen. Je kan er bijvoorbeeld ook golven en in de zomer zijn er altijd veel familie evenementen. Kortom het is een echt familie park in een hele nette wijk.

 

Dalkey (Dalkey dart station)

Dalkey is een welvarende voorstad van Dublin met een badplaats (als het ooit weer is om te zwemmen) ten zuiden van Dublin. Het werd opgericht als een viking nederzetting en werd tijdens de middeleeuwen een belangrijke haven. Tegenwoordig is Dalkey een dure woonwijk aan zee met kleine toeristische attracties zoals het kasteel. Dalkey is ook de thuisbasis voor verschillende schrijvers en andere beroemdheden zoals Jane Emily Herbert, Hugh Leonard, Bono, Van Morrison en Enya. Net als in andere dorpjes aan zee heeft Dalkey veel watersporten die uitgeoefend worden zoals roeien. kayaking en zitten de Sea Scouts ook gevestigd in Dalkey. Het dorpje is ook beroemd door de goede kwaliteit aan pubs en restaurants. De hoofdstraat van het centrum heeft een 10e eeuwse kerk, twee 14de eeuwse Norman kastelen en een Heritage centrum met beroemde Dalkey Kasteel die de moeite waar is te bezoeken.  Doordat het kleine dorpje zoveel geschiedenis heeft zijn er verschillende historische wandelingen en rondleidingen te boeken. Een bootje huren kan ook of een uitstapje naar Dalkey Island kan vanaf Dun Laoghaire geboekt worden. Andere opties in Dalkey zijn rotsklimmen, abseilen en paragliding. ‘Dalkey Island’ is de thuisbasis voor een kolonie zeehonden die sterk is gegroeid in de afgelopen jaren. Verder vind je op dit eiland ook wilde geiten rondlopen.

Malahide (Malahide Dart station)

 

malahide

Malahide is een welvarend dorpje aan de kust in de buurt van Dublin. Het dorpje kunt u met de trein binnen 30 minuten bereiken. Het dorpje heeft zich uitgebreid met woonwijken rond om het centrum want heel veel dubliners willen er erg graag wonen. Maar het is nog wel redelijk duur om er een mooie woning te huren of te kopen. Vlakbij het dorpje vind u het kasteel van Malahide met de fantastische tuinen en u heeft hier de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding te krijgen in het kasteel. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste kastelen in de omgeving. Malahide heeft ook een mooie jachthaven waar u rond kan lopen en kijken naar de dure jachten die er liggen. Of er eentje kopen natuurlijk. Malahide zit vol met buurtverenigingen, schaakclubs, fotografie groepen,  jachtclubs en andere clubs voor jong en oud. Ook worden de tuinen bij het kasteel goed onderhouden door diverse lokale clubs. Verder heb je in Malahide ook de mogelijkheden om bij de Sea Scouts te gaan, kan je er rugby, tennis, voetbal, hockey, cricket en basketbal spelen. In de buurt van Malahide vind je een aantal golfbanen die het dorpje compleet maken. Ook is er op het gebied van muziek veel te zien. De Malahide Pipe Band uit 1954 heeft nog steeds de oorspronkelijke stijl met gele muren, drummers, doedelzakken, tenor saxophone, bass drum en een snare drum.  De band blijft gewoon ook lokaal optreden maar speelt nationaal ook op diverse evenementen. Verder maak ik als ik in Malahide kom graag een wandeling langs het water en als het mooi weer is dan kan de in de buurt van Malahide aan het strand liggen. Kortom, Malahide is de locatie om een middag door te brengen en als u in Ierland wilt gaan wonen dan zal ik zeker kijken naar de mogelijkheden in Malahide.

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Andere leuke uitstapjes vanuit Dublin die je met de Dart (trein) kan maken zijn ‘Bray’, ‘Blackrock’, ‘Dumcondra’, ‘Killiney’, ‘Greystone’, en ‘Ballsbridge’. Ik zal snel een tweede post maken om ook over deze dorpjes meer te vertellen. Want ze zijn net zo leuk en interessant als de dorpjes waarover ik vandaag heb geschreven.

Leave a Reply