Ga jij 2000 euro per maand betalen in Dublin?

In Dublin (Ierland) wonen is niet goedkoop. De pijzen liggen ongeveer gelijk of bijna gelijk aan New York en Londen. Toen ik eind 2007 in Ierland kwam wonen betaalde je voor een kleine kamer ongeveer 600 euro per maand, voor een studio met een klein keukentje en gedeelde badkamer betaalde je toen ongeveer 800 euro per maand (met gratis parkeerplaats) en en woning met 1 kamer koste al gauw 1100 euro met natuurlijk een parkeerplaats. Een woning met 2 of 3 kamers koste al snel 1600 tot 2000 euro per maand. Naar een aantal jaren gingen de prijzen met ongeveer 300 per maand naar beneden. Maar wat nu als je geen auto hebt. Gelukkig kan je bijna altijd voor 50 tot 100 euro per maand de parkeerplaats onder verhuren. Daar doen de meeste huurbazen niet moeilijk want ze snappen ook wel dat de huur erg hoog is en dat niet iedereen een autotje heeft. Dus op die manier kan je de huur iets naar benden halen.

Tegenwoordig zijn we weer terug in de tijd waar mensen makkelijk 1600 tot 2000 euro per maand betalen, waar de kamers weer naar 600 euro zijn gestegen en waar je voor een studio weer 800 of soms zelfs 1100 euro betaald in de betere wijken. We zijn weer terug in 2007. 

Nu heb ik het over woningen tot 30 minuten lopen naar het centrum. In het centrum liggen de prijzen vaak nog hoger. Dublin is opgesplitst in noord en zuid. De zuid kan van de stad is altijd al de dure kant geweest. Dus voor de meeste mensen is het bijna onmogelijk om daar te wonen. Ik woon al jaren aan de Noord kant. De wijken zijn er inderdaad niet zo goed maar ik ga ook niet 200 euro per maand extra betalen voor een woning nog verder van mijn werk in een betere wijk. 

Gelukkig zijn er nog veel huurders die een oud contract hebben die ze al jaren verlengen. Dus deze groep mensen blijf vaak in hun appartement wonen en proberen de huurbaas zo min mogelijk lastig te vallen.Want iedereen met een lage huur is bang dat de huur omhoog gaat. Normaal bel je de huurbaas om de wasmachine te vervangen of te verven maar dat kan je beter zelf regelen met een lage huur. Want hij mag de huur zo omhoog gooien

De huurbaas kan elke 2 jaar de huur omhoog halen. Deze regel is er pas een paar jaar. Daarvoor ging de huur elk jaar omhoog maar nu dus elke 2 jaar maar vaak gaat de huur dan wel wel weer echt goed omhoog naar die twee jaar. Dus er zitten ook nadelen aan deze overeenkomst. Ook ben je nooit zeker van je woning in Ierland. Als de huurbaas het op tijd laat weten dat ze de woning twrug willen dan mogen ze de woning gewoon terugvragen van de huurder zodra het contract is afgelopen. En je huurt de woning nooit voor onbepaalde tijd.  Ook als je een woning voor een aantal jaren huurd en je krijgt geen verlengingen maar het word stilzwijgend verlengt dan kan de huurbaas naar een aantal jaren makkelijk (met een aantal maanden opzeg termijn) weer zelf de woning gaan wonen of de woning aan familie gaan verhuren. 

Een woning verhuren kan erg gunstig zijn zonder te veel nadelen voor een huurbaas.  Je zit nooit helemaal vast aan de huurder.

Goed verhuren is ook onderhandelen. Vaak kijken ze online op bijvoorbeeld Linkedin, vragen ze een referentie van je vorige huurbaas en een brief van je werkgever over je baan zodat ze je kunnen controleren of je de woning wel kan betalen.Met een kamer gaat dit meestal een stuk makkelijker. 

Een voordeel van wonen in Ierland en een woning huren is dat je normaal gesproken de woning krijgt met alles erin. De huurbaas moet dus zorgen voor een wasmachine, stoelen, bed, keukenspullen, tafels, kasten en een bank. Maar in de meeste gevallen moet je toch nog vaak zelf dingen erbij kopen of iets vervangen. Maar als je wasmachine kapot gaat dan komt hij die netjes vervangen. Dat is de service waarvoor je betaald. Een ander voordeel is dat in sommige gevallen de huurbaas langskomt om de tuin te doen of om klein onderhoud aan de woning te doen. Of ze sturen iemand langs om reparaties uit te voeren of de woning te verven. Maar pas op dat ze niet te vaak langs komen.  Ze mogen nooit zomaar langskomen. Dit moet op afspraak. Meestal heeft de huurbaas wel een sleutel mocht je deze kwijt raken maar mogen ze deze nooit gebruiken. Als de huurbaas deze zomaar gebruikt dan kun je hiervoor een klacht indienen. 

In veel woningen komt de huurbaas contant het geld ophalen, je organiseerd met je huisgenoten de betalingen en regel je zelf nieuwe huisgenoten.  Dit kan 1x per week of 1x per maand. Of elke 2 weken. Deze keuzes laat je aan de huurbaas over. Het kan ook zijn dat 1 persoon de huur overmaakt en dat de rest die persoon contant betaald of via de bank betaald. Overal is het weer anders. Onderverhuren is ook iets wat heel normaal is in Dublin. Eén persoon huurt bijvoorbeeld een woning van 2000 euro per maand met 3 kamers. Deze persoon zoekt dan zelf huisgenoten en regelt de borg met deze huisgenoten onderling want deze persoon heeft de huurbaas al een borg betaald. Als je vertrekt moet je weer iemand vinden die er wil gaan wonen. Maar iemand vinden is nooit een probleem. 

Het betalen van gas, licht en water regelt één van de huisgenoten. Net als het internet of de tv aansluiting, tv belasting (kijk en luistergeld) en de vuilnis. Dit kan je het beste onderverdelen want niemand wil alle verantwoordelijkheid natuurlijk. De huisgenoten betalen dat bedrag dan maandelijks aan deze persoon. In sommige woningen hebben ze een optie om elektriciteit vooraf te betalen met vage kaarten. Ze geven aan dat dit goedkoper is maar iedereen weet dat dit duurder uitvalt en is niet normaal onder de Ierse bevolking. Het is een nood oplossing van de huurbaas om zijn geld te krijgen. Maar dat is zijn probleem. Ik zal nooit een woning accepteren met van die kaarten. Normaalgesproken als je de woning verlaat zet je het contract over naar de huurbaas of naar de nieuwe huurders.

Als je net in Dublin aankomt wil je natuurlijk niet gelijk 3000 euro neerleggen. Je betaald namelijk ook nog een maand borg. Het beste is om daarom een kamer te gaan huren. Deze kamer deel je vaak met 1 -6 huisgenoten. Maar het kan ook zo zijn dat een paar huisgenoten de kamer zelf ook nog eens delen. Beter is om dit te vermijden want iedereen in Dublin zou met een fulltime baan in principe een kamer kunnen betalen. Tenzij je student bent. Veel studenten delen een kamer of huren een kamer voor 5 dagen. Dan moeten ze dus in het weekend uit hun kamer. Maar daarvoor betalen ze ook minder als in andere woningen. Als je dan een maand in Dublin woont dan kan je rustig rondkijken naar een betaalbare woning. Vaak ben je verplicht deze te delen vanwege de hoge kosten. 

Als je online kijkt dan zie je vaak woningen waar de huurbaas geen contact wil met de huurders of een skype interview wil en daarna moet je het geld overmaken. Dit is niet correct. Je moet de woning eerst bekijken. Daarna betaal je een borg zodat de woning van jou is. Vaak komen er op één goedkope woning ongeveer 20 mensen dus je neemt altijd je borg mee. Je betaald dan een deel van de borg zodat je dag erna de rest in orde kan maken. Maar soms moet je alles betalen. Dat is overal weeer anders. Dit kan aan de huurbaas maar ook aan de persoon die de hele woning huurd of aan de persoon die vertrekt. Aangezien niet alle huurbazen tijd willen besteden aan hun vijf huurders. Ze nemen dan contact op met één persoon die daar woont en deze persoon is dan verantwoordelijk voor de huur.

Mocht je geen woning kunnen vinden dan moet je tijdelijk in een B&B, hostel of hotel gaan wonen. Een aantal grote bedrijven betalen de eerste paar weken voor deze woningen. Maar als je bij een klein onbekend bedrijf gaat werken is het je eigen verantwoordelijkheid.

Ik hoop dat je een beetje een idee hebt hoe is om in Ierland te wonen. Ik woon al 9 jaar in Dublin. Ik ga binnenkort schrijven over de voordelen en banen voor Nederlanders in Ierland.
Deze informatie is op basis van mijn 9 jaar in Dublin in combinatie met de ervaring van vrienden en kennissen. Mocht er onderzoek zijn geweest over wonen in Ierland of is er nieuws artikel dat hierover gaat met meer informatie. Dan deze graag hieronder delen. 

Leave a Reply