Een middag uit naar Birr en Birr Castle – County Offaly – Ierland

Het was de zondag ochtend nadat de zomertijd was ingegaan. We werden wakker en de zon scheen overal door de ramen. Ik moest eigenlijk studeren maar met dit mooie weer konden we niet binnen blijven zitten. Dus besloten om in de vroege middag naar Birr te rijden. Vanuit Dublin met de auto is het ongeveer 1 uur en 30 minuten naar Birr. De belangrijkste reden om Birr te bezoeken is het kasteel. En daar wouden wij dan ook maar al te graag naar toe.

Auto

Met de auto vanuit Dublin is het dus maar 1 uur en 30 minuten, vanuit Cork 2 uur en vanuit Galway ruim een uur. Vanuit Dublin neem je de M4, daarna de M6 naar Tullamore en rij je zo Birr binnen. Je kan ook de M7 pakken en via Naas en Kildare naar Birr rijden vanuit Dublin maar dat duurt 10 minuten langer. De tolweg vanuit Dublin kost enkele reis 2,90 euro.

Openbaar vervoer

Met de bus en trein kom je er natuurlijk ook maar een auto huren kost in Ierland niet zoveel en het is ook de uitstekende manier om Ierland echt te leren kennen. Ook is de weg lekker rustig en daarom uitstekend om voor het eerst aan de linkerkant te rijden.

Het beste kunt u daarvoor even kijken op:

  • http://www.kearnstransport.com/
  • http://getthere.ie/dublin-birr/

County Offaly en Barack Obama

Birr en Birr Castle ligt gelegen in county Offaly. Misschien heeft u wel eens van county Offaly gehoord want tegenwoordig is het dorpje bekend geworden door het bezoek van Barack en Michelle Obama in 2011. Er is 3 jaar later zelfs een Obama bezoekers centrum opgericht in Moneygall. Het dorpje waar hij een guinness heeft gedronken.
Birr

Het dorpje Birr is ongeveer de beste weerspiegeling van een oude Georgische stad in Ierland. Het dorpje laat iets 18e, begin 19e eeuwse stijl zien wat andere Ierse dorpjes niet meer weergeven. Alles is er formeel, ruim en goed gepland, met georgische huizen en bomen langs de winkel centrums en kleine straatjes. De belangrijkste reden om naar Birr te gaan is Birr, Castle wat op enkele minuten lopen van het centrum is te vinden.

Overnachten


Booking.com

Wij zijn met de auto terug naar Dublin gegaan maar er zijn ook een tal van mogelijkheden om te overnachten in Birr. We zijn even op onderzoek uitgegaan.  Als u graag in het centrum wilt overnachten op loopafstand van het kasteel en/of de bushalte dan kunt u misschien één van de onderstaande locaties boeken.

Birr Castle

De Parsons familie woont al 14 generaties in het kasteel. Het kasteel zelf kunt u niet bezoeken maar wel het bezoekers centrum en alle andere activiteiten om het kasteel heen zoals het meer, de tuinen, de grote beroemde telescoop en de speeltuin.

Voor de entree van 9 euro per persoon hebben wij bijna 3 uur rondgewandeld, thee gedronken en genoten van dit prachtige gebied rondom het kasteel. Parkeren kost 2 euro voor 6 uur of 50 cent per half uur.

Ook kun je bij het kasteel in het cafetaria een maaltijd bestellen. Maar in het dropje is er natuurlijk ook voldoende keuze om lekker uit eten te gaan. De keuze in het cafetaria is wel beperkt.

Telescoop

In het begin van 1840, de derde graaf van Rosse ontwierp en bouwde de grootste telescoop ter wereld. Met deze telescoop ontdekte hij de spiraalvormige aard van soBirrmmige van de sterrenstelsels. Iedereen die er getuige van wou zijn moest naar Birr komen. Er kwamen honderden mensen uit heel Europa maar ook buiten Europa om de sterren samen met Lord Rosse te observeren en te genieten van dit speciale evenement midden in Ierland. 70 jaar lang was dit waarschijnlijk de grootste telescoop ter wereld en tot de dag van vandaag werkt deze nog steeds. Ze zijn hem tegenwoordig weer aan het opknappen. Het word een meesterwerk genoemd van de menselijke creatieve genie
De tuinen

BirrDe tuinen zijn in de 18e eeuw aangelegd door William Parson, en overgedragen aan de generaties die er daarna kwamen wonen. U vind er hele oude bomen en overal waar u loopt vind u geschiedenis terug in de vele bomen en planten die het park rijk is.

Wandelen

Het park heeft een aantal routes die je kan lopen. Deze laten je alle tuinen, het meer, het kasteel, de telescoop, de rivier, de bruggetjes en de kleine watervallen die u absoluut niet wilt missen. Er ligt gratis voor u een uitgestippelde route klaar bij de receptie.

Treehouse Adventure (voor de kinderen)

BirrHet Treehouse Adventure Area op is de hoogste boomhut in Ierland, verder is er een springkussen, zijn er overal zandbakken en andere activiteiten voor de kinderen. Het is dus ook een park voor het hele gezin.

Scholen

Het park heeft niet alleen een speelplaats, een plek om te wandelen en bijzondere tuinen maar het is ook een plek waar schoolkinderen naartoe kunnen gaan om iets te leren. In het verleden voordat de computer, internet en smartphone bestonden moest je reizen naar de plek waar grote ontdekkingen werden gedaan. Los van de grootste telescoop ter wereld woonde in Birr ook een aantal hoogt geleerden op het gebied van wiskunde, bouw en creativiteit. Mensen kwamen langs uit het verre Australië en Rusland. Charles Babbage (de uitvinder van de computer) kwam zelfs een keer langs en werd ook geïnspireerd.

Bij Birr Castle willen ze deze informatie doorgeven aan schoolkinderen door middel van een leuke leuke, interactieve rondleiding door de Ierse Historic Science Centre en ook door de tuinen en dan te eindigen bij de Grote Telescoop.

Birr

Ik hoop dat u enthousiast bent en ook een weekend naar Birr gaat. Omdat wij niet in Birr hebben gegeten of uit zijn geweest hoor ik graag van u hoe het is om daar een hapje te eten en in welke pub u de avond heeft doorgebracht. Heeft u genoten van de Ierse live muziek? Hoe was het Ierse eten? En gaat u nog een keertje terug?
2 comments

Leave a Reply