Polen – Macedonië – Een reis van 2 weken per trein door Oost Europa en de Balkan
Ik had besloten om een rondreis te maken naar Oost Europa (Polen en Hongarije) en de Balkan. Mijn reis begon in Warsaw en daarna ben ik via Boedapest, Belgrado, Bar, Kotor, Tirana naar Skopje gereist. Ik wou deze reis graag alleen doen. Gewoon onderweg doen en laten wat je wilt en natuurlijk kom je onderweg in trein of in het hotel en hostel allemaal leuke mensen tegen.

Na afloop kreeg ik een heleboel vragen. Over de kosten, waar ik was geweest en hoe iemand anders ook deze reis zou kunnen maken. Ik ga daarom proberen om alle kosten zo goedmogelijk te omschrijven.

Mijn reis

19 augustus – Aankomst Polen (Warsaw) vanuit Dublin (Ierland) met Ryanair

20 augustus – Warschau (Polen)

21 augustus – Trein van Warschau naar Krakau (Polen)

22 augustus – Krakau (Polen)

23 augustus – Krakau (Polen)

23 augustus – 24 Augustus – Nachttrein van Krakau (Polen) naar Boedapest (Hongarije)

24 augustus – Boedapest (Hongarije)

25 augustus – Trein van Boedapest naar Belgrado (Servië)

26 augustus – Belgrado (Servië)

27 augustus – Belgrado (Servië)

28 augustus – Trein van Belgrado (Servië) naar Bar (Montenegro)

29 augustus – Ochtend in Bar, middag de bus van Bar (Montenegro) naar Kotor (Montenegro)

30 augustus – Kotor (Montenegro)

31 augustus – Bus van Kotor (Montenegro) naar Tirana (Albanië). In de avond Tirana (Albanië)

1 september – In de ochtend een paar uurtjes Tirana (Albanië) en in de middag de bus van Tirana (Albanië) naar Skopje (Macedonië)

2 september  – Skopje (Macedonië)

3 september – Terugreis van Skopje (Macedonië) naar Brussel Charleroi (België) met Wizz Air. De hele middag en avond in Brussel (België)

4 september – Brussel (België) naar Dublin (Ierland)

 


Booking.com

 

Ik had voor mijn reis de bovenstaande planning gemaakt en mij daar ook aangehouden. Als je langer dan 2 weken gaat is een planning niet nodig. Dan kan je beter per stad beslissen hoe lang je ergens blijft. Als je maar op het einde van je vakantie zorgt dat je 2 dagen voor je terug reis in het land bent waar je vlucht vertrekt.

Ik zou www.booking.com en www. hostelworld.com gebruiken om alles te regelen. Samen met een goede smartphone. De google kaarten kan je tegenwoordig downloaden en offline gebruiken en ik had mijn ipod mee voor muziek want mijn telefoon was voor de routes, wandelingen en foto’s. Een extra batterij is ook aan te raden als je ook nog muziek wilt luisteren.

Andere opties?

Dit was mijn reis. Maar je hebt een heleboel andere opties natuurlijk. Ik had vorige jaar de hele kust van Kroatië  en een klein deel van Bosnië en Herzegovina al gezien. Dus deze had ik er niet bij gedaan dit keer. Verder wou ik ook graag Kosovo erbij maar er was helaas geen tijd over in mijn twee weken. Eigenlijk had ook graag nog één middagje langer in Warswaw gebleven.  Ook hoeft niet iedereen terug naar Dublin. Dus je kan ook met Wizz air kijken naar andere opties. Er gaan bijvoorbeeld vaak goedkope vluchten vanuit Skopje naar Hamburg, Eindhoven en Maastricht. Ook gaan er soms charter vluchten van en naar Schiphol vanaf Ohrid. Ook is er een mogelijkheid om via Griekenland terug te vliegen (Corfu, Thessaloniki en Athene) naar vele Europese steden. Een andere optie is via Of Dubdrovnik (Kroatië) te vliegen.  Deze steden hebben allemaal budget maatschappijen zoals Aer Lingus, Ryanair, Wizz air en Easyyet. Mocht je direct naar Albanië, Servië of Montenegro willen vliegen dan is het belangrijke om de kosten in de gaten te houden want daar zitten niet zoveel goedkope vliegtuig maatschappijen. Verder heb je ook heb je mogelijkheden om met de boot vanuit Italië te gaan of in Oostenrijk met de trein of bus te beginnen en dan via Bosnië en Herzegovina of Kroatië te reizen. Gedurende mijn vakantie hoorde ook over opties vanuit Bulgarije, Roemenië en Turkije maar deze heb ik nog niet uitgewerkt.

Je kan ook bij deze reis makkelijk Polen en Hongarije eruit laten en Kosovo, Kroatië, Slovenië,  Griekenland, Oostenrijk of Italië er aan toevoegen. Doordat ik maar 17 dagen de tijd had heb ik alleen de hoofdsteden en een aantal belangrijkste steden en kustplaatsje bezocht maar iemand anders zou dit makkelijk een maand kunnen doen en er nog een aantal leuke toeristische spots aan toe te voegen.

Hongarije, Oostenrijk en Griekenland

Wenen, Boedpast en Athene zijn de beste steden in de Europese Unie om een rondreis door de de Balkan te beginnen. Vanuit  Wenen en Hongarije kan je zo richting Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Servië. En verder heeft Griekenland goede verbinden met Albanië en Macedonië.

Wat kost nu z’n reis?

Natuurlijk liggen de kosten voor iedereen anders. Ik had minder kleding kunnen kopen en meer kunnen wassen (ik neem vaak oude kleden mee en koop onderweg nieuwe kleding om zo minder mee te nemen en te wassen. Ik had ook goedkoper kunnen eten en overnachten.  Maar ik hoop dat dit een beetje een inzicht geeft wat het gaat kosten. En geloof mij. Het kost niet veel. Alles is er super goedkoop. Ik heb weinig museums bezocht maar ook die zijn goedkoop. Het gaat dan om 1 of 2 euro per museum. Misschien 5 of 6 euro in Polen. Behalve als ze Aschwitz wil bezoeken (dat kost meer). Door gebrek aan tijd heb ik alleen de groye belangrijke steden en kustplaatje bezocht en het eten uitgeprobeerd.  Zelf woon ik in Ierland waar de meeste uitgaven iets hoger liggen als in Nederland en in de Balkan koste mij bijna alles 3x minder. Dus voor de Nederlanders is het zeker de helft minder aan kosten die je in Nederland maakt tijdens een vakantie. Dus je kan een week extra gratis op vakantie. Maar je moet wel betalen voor je vliegreis maar in vergelijking  met 3x de trein pakken in Nederland  is het nog steeds goedkoop.

Zelf ga ik af en toe met de bus naar de stad en elke dag met de bus naar het werk. Ik denk dat dat rondreizen in de Balkan het zelfde kost als elke dag naar het werk en een paar keer per week naar de stad. Dus aan bus en trein kosten heb ik eigenlijk niets uitgegeven. Want die kosten moest ik toch al maken als ik gewoon geen vakantie had opgenomen.

Mijn eerste advies is geen tickets te reserveren. Ik heb veel mensen gezien die dat wel doen. Je kan pech hebben maar als je alleen reis of met 2 personen zijn er meestal nog wel ergens tickets te koop. Het is niet zodat alles vol zit. Ik had mijn vakantie eind Augustus geboekt en nergens zat de bus of trein vol. Ook reizen veel mensen in de Balkan en Oost Europa liever met de bus omdat veel treinen erg langzaam gaan en de bussen een stuk sneller. In Servië ging de internationale trein niet sneller dan 40 km per uur. Je had de hele weg het gevoel dat het sneller kan per fiets.
VLIEGTICKETS

 • DUBLIN – WARSAW = 75,00 euro
 • SKOPJE – BRUSSEL = 125 euro
 • BRUSSEL-DUBLIN = 25 euro

Totale kosten vliegtickets 225,00 euro

IERLAND (dag 1)

Burger King en een flesje water: 13,00 euro

Taxi naar het vliegveld 20,o0 euro

Totaalkosten: 33,00

POLEN (5 nachten, 4 dagen )

Meegenomen aan Pools geld: 20,00 euro

ATM Warsaw: 120,00 euro

ATM Krakow: 50,00 euro

Pinnen voor kleding: 105,00 euro

Pinnen voor drankjes/eten: 60,00 Euro

Treinkaartje van Krakow naar Boedapest: 100,00 euro

Het treinkaartje van Warsaw naar Krakow en de 4 overnachtingen en een groot deel van het eten heb ik dus contact betaald met het geld dat ik had opgenomen en meegenomen.

Totaalkosten: 455,00

HONGARIJE (1 nacht, 1 dag)

Meegnomen aan Hongaars geld: 10,00 euro

ATM boedapest: 35,00 euro

Overnachting in een vier sterren hotel:45,00 euro

Pinnen voor drankjes/eten: 15,00 euro

Het treinkaartje van Boedapest naar Belgrado zit heb ik contant betaald met het geld dat ik uit de ATM had opgenomen.Verder heb ik ook nog een boot tochtje gemaakt en deze contant afgerekend

Totaalkosten: 105,00 euro

SERVIË (3 nachten, 3 dagen)

ATM Belgrado: 75  euro

Pinnen voor drankjes/eten en een boek: 65,00 euro

Servische massage: 45,00 euro

Hotel kosten: 215,00 euro

Ik heb ook het trein kaartje van Belgrado naar Bar contact betaald van de  pin opname(22,50 euro). Ik zat in een luxe 4 sterren hotel met uitgebreid ontbijt in een kamer waar je makkelijk 6 personen had kunnen laten slapen voor mij alleen.

Totale kosten 400,00 euro


Booking.com

 

MONTENEGRO (3 nachten, 2 dagen)

Meegenomen aan Euro’s: 50 euro  (deze ging mee naar Albanië)

ATM Kotor: 200,00 euro

Hiervan heb ik alle eten, hostel, boottochtje, entree van een museum, de bus van Bar naar Kotor en een taxi betaald. Verder heb ik ook de ticket naar Tirana contact betaald van deze opname .

Totale kosten: 200,00 euro

ALBANIË  (1 dag, 1 nacht)

Meegenomen aan euro’s: 50,00 euro uit Montenegro maar ik heb hier maar 20,00 euro van opgemaakt. De overige 30,00 euro ging mee naar Macedonië

ATM opname: 50,00 euro

Hotel Tirana: 25,00 euro

De bus koste: 20,00 euro.

Totale kosten 95,00 euro

MACEDONIË (2 ovskopje1ernachtingen, 1 dag)

Meegenomen aan Euro’s: 30,00 euro waarvan ik 5,00 euro fooi heb gegeven aan de chauffeur die mij op 3:30 in de morgen heeft opgehaald.

ATM Skopje: 45,00 euro

Pinnen voor kleding: 15,00 euro

Hotel kosten: 180,00  euro voor 2 nachten in een  vier sterren hotel met taxi transfer naar het vliegveld

Totale kosten 245,0o euro

 

 

BELGIË (1 overnachting, 2 dagen)

Meegenomen aan Euro’s: 25,00 euro, geld over: 50,00 euro

ATM Brussel:  200,00 euro

Pinnen voor drankjes/eten: 65,00 euro

Van dat geld heb ik de airport shuttle naar de stad betaald (17 euro) , een taxi in de avond uren genomen vanuit de binnenstad naar het huis van een vriend van mij, een bus naar het vliegveld op zondag avond op zondag avond op het vliegveld. Ook heb ik veel drankjes gehad en deze contact betaald met het geld dat ik had opgenomen.

Totale kosten 245,00 euro

 

OVERZICHT PER LAND AAN KOSTEN

Ierland: 33,00 euro

Polen: 455,00 euro

Hongarije: 105,00 euro

Servië: 400,00 euro

Montenegro: 200.00 euro

Albanie: 95.00 euro

Macedonië: 245,00 euro

Brussel:  245,00 euro

Totaal: 1778,00 euro voor 17 dagen, 16 nachten, waarvan ik 7 nachten in een 4 sterren hotel heb gezeten. 100 euro aan de nachttrein heb uitgegeven met bed, 45 euro heb betaald aan een massage in Servië en ook nog eens ongeveer 130 euro aan kleding heb gekocht (contant  en pinnen). Dit had dus veel goedkoper gekund. Ik denk dat ik met 1000 euro ook wel 2 weken had kunnen reizen zonder pprobleme.  Verder waren Polen en Hongarije redelijk duur en iemand die ik ken heeft een maand door de Balkan gereisd voor 1000,00 euro. Wat zeker mogelijk is als je niet in dure vier sterren hotels verblijft maar in hostels. Ook betaalde ik een kamer voor mijzelf alleen in een 4 sterren hotel wat ook duurder uitvalt als dat je met twee mensen op vakantie gaat.  Ook moet je dan niet elke dag iets gaan doen maar ook een dagje naar het strand of zo.

Openbaar vervoer per land

POLEN

 • Trein van Warschau naar Krakau 17,00 euro (deze gaat elk uur of elke 2 uur)
 • Nacht trein van Krakau naar Boedapest 100,oo euro (deze gaat maar 1x per dag)

HONGARIJE

 • Trein van Boedapest naar Belgrado 15,00 euro (deze trein kan je 3x per dag nemen)

SERVIË

 • Trein van Belgrado naar Bar 25,00 euro (deze trein gaat 2x per dag)

MONTENEGRO

 • Bus van Bar naar Kotor 7,00 euro (elk uur, of elke twee uur)
 • Bus van Kotor naar Tirana 30,00 euro (1 x per dag gaat deze bus)

ALBANIË

 • Bus Tirana naar Skopje 20,00 euro (deze gaan 1x tot 3x keer per dag maar je moet van te voren goed uitzoeken hoe je wilt reizen en waar je kan opstappen)

MACEDONIË

 • Taxi naar het vliegveld 20,00 euro (airport transfer hotel)

BELGIË

 • Bus Charlorai naar Brussel: 17 euro (online 14 euro)
 • Metro  in Brussel 3,00 euro
 • Drie bussen 9,00 euro

 Mijn websites:

Tijdens en voor mijn vakantie om alles te plannen heb ik veel gebruik gemaakt van de volgende websites

https://www.rome2rio.com

https://www.balkanviator.com

https://www.skyscanner.ie/

Ik heb bijna alles via booking.com geregeld en 1 hostel via hostelworld maar via booking.com merkte ik dat ik de beste hotels kon vinden. Natuurlijk kan je ook even kijken op www.hotels.com, www.trivago.com en www.expedia.com voor een leuke aanbieding. Maar het voordeel is dat de app van Booking.com ook gewoon goed aansluit bij mijn vakantie. Je kan met de app gewoon op elk moment zien hoe je het beste naar de accommodatie moet lopen, hoe laat je kan inchecken en wanneer en wat ze van jou verwachten. Je kan ook chatten met de medewerkers van de hotels en hostels.

Ik weet nu naar deze vakantie dat het geen enkele zin heeft om van te voren te treinen of bussen te reseveren. Het heeft ook weinig zin om een interrail kaart te kopen want je betaald altijd meer of hetzelfde en je verplicht jezelf aan bepaalde tijden en treinen. Ook betaal je de bussen los van deze interrail. Geen enkel trein of bus zat vol tijdens mijn vakantie. Misschien als je alleen met de bus gaat dat dit anders ligt. Want de trein wil niemand nemen. Deze gaan in heel Servië ongeveer 4okm per uur. Dus niemand zit daar op de wachten. In de Balkan kunnen de bussen vaak ook niet sneller dan 40km per uur omdat de wegen niet zo goed zijn. Een andere optie is met de auto gaan.Maar reis dan wel met een bedrijf dat ook buiten de EU een goede verzekering heeft en waar je in alle landen de auto mag gebruiken.

Creditcards

Verwacht niet dat je tijdens je vakantie in de trein of op het trein station altijd een creditcard kan gebruiken maar pinnen kan overal wel ergens. In geen enkel land heb ik een probleem gehad. Wel brengt de bank enkele euro’s in rekening bij elke opname.

In Albanie kon je bijna nergens pinnen behalve in het hotel. In de andere landen kon je eigenlijk overal wel iets vinden waar je kon eten en pinnen zonder problemen.  Het belangrijkste is dat je een Visa of Mastercard hebt. Want met deze kaarten heb je weinig problemen om te pinnen. Alle andere kaarten uit Nederland werken alleen bij een bank en niet in een hotel of winkel.

Wifi – Internet

WiFi heb je overal, in elke kroeg, hostel en hotel had ik gratis en onbeperkt internet. Behalve dat in Albanië het internet zelf niet altijd werkt. Dan zit gewoon het hele hotel zonder internet. Maar je kan je Google maps offline voor je vakantie downloaden ofebruari en andere  bar zoeken waar het wel werkt.

Tips

Ik had geen laptop of tablet mee maar alles op mijn telefoon geïnstalleerd wat bij mij prima werkt. Maar je kan ook een tablet meenemen want je hebt toch overal internet. Als je rookt dan is het super goedkoop. Voor 1 of 2 euro heb je een pakje sigaretten. Dus dat is 9x goedkoper als in Ierland. Je mag overal roken. In winkels, in het hotel maar ook in de trein is het heel normaal om in het restaurant te roken en dronken te worden.

De bussen in de Balkan gaan heel vroeg, heel laat of 1 x per dag. Niets gaat om het uur of zo. Je moet altijd alles plannen. Dat licht wel anders in Hongarije en Polen waar je een stuk makkelijk rondreist. Maar de Balkan is gewoon veel leuker en goedkoper en je leert het plannen erg snel.
Advies per stad

Boedapest:

Mijn advies om de dag trein vanuit Boedapest naar Belgrado te nemen. Die zijn iets veiliger voor je spullen dan de nacht treinen want dan moet je de hele nacht je spullen in de gaten houden en kan je toch niet slapen. Een treinreis duurt bijna 8 uur en je gaat 40 km per uur.  Dus je kan beter een extra avond Boedapest boeken en dan overdag met de trein gaan. Ik had een super slecht hotel. maar de locatie was erg goed en voor 4 sterren ook erg goedkoop alleen zou ik het 2 sterren geven.

Belgrado:

Ik was 3 nachten in Belgrado maar je kan er makkelijk een paar dagen langer blijven als je veel uit wilt gaan. Anders is 3 dagen voldoende. Ik had een 4 sterren hotel voor 71 euro per nacht maar je kan dit via Airbnb 7x goedkoper doen.

Het hotel was super goed. Design life hotel ligt wel naast een vage sex club maar daar merk je niets van. Van buiten denk je dat het niets is maar als je eenmaal in je kamer bent denk ik dat dit het beste hotel was tijdens mijn vakantie. Zeker de hotelkamer was de grootste die ik ooit gezien had.

Mijn reis vanaf Belgrado ging naar Bar, maar je kan ook direct vanuit Belgrado naar Skopje met de trein. Of naar de hoofdstad Podgorica Montenegro. Via Podgorica en Bar kan je dan weer met de bus naar Kotor of Budva. Ik ben helaas niet echt in Budva geweest. Alleen de bus ging er langs en het ziet er erg mooi uit als dorpje langs de kust. Ik heb gehoord dat het ook de moeite waard is.

Je kan deze reis ook per bus doen, dat gaat iets sneller maar deze reis is niet zo mooi als per trein. Daarom heb ik voor de trein gekozen.

Ook is het treintje in het park aan het einde van de stad een aanrader. Voor 1,00 euro kan je met het treintje mee.

Bar

Hier had ik afgesproken met een vriendin van mij. We hadden een super goed appartement maar het lag wel een beetje ver weg van alles. Je kan vanuit Bar ook naar Italië per boot 3x per week.

Kotor

Je kan vanuit Kroatië (Dubdrovnik) naar Kotor maar ik heb de optie genomen om vanuit Bar naar Kotor te reizen. Vanuit Kotor kan je dus makkelijk in een korte tijd naar Budva per bus. Met de route via Bosnië en Herzegovina of Kroatië neemt dan kan je het beste via Dubdrovnik naar Kotor. Vanuit Kotor kan je elke dag naar Tirana in de vroege ochtend en ik zag op het laatste moment dat je ook naar Skopje, of Kosovo kan een aantal keren per week. De bus naar Tirana was 27 euro en duurt ongeveer 6 uur. Het kan per auto sneller want de bus gaat overal langs, zowel in Montenegro als in Albanië.

Samen met een vriendin van me hadden we centrum hostel geboekt via hostelworld. Alle andere hotels en hostels waren beter en geboekt via booking.com (met uitzondering van het hotel in Boedapest, dat echt geen 4 sterren zou moeten krijgen). Op zicht was het hostel super goed gelegen. Het was een familie hostel met aardige mensen op 1 persoon naar die niet eens de mogelijkheid had om een aanpassing te maken naar een beter kamer of een ander bed. Gelukkig kon haar zus dit wel regelen de volgende dag. Ook vielen de stapelbedden bijna uit elkaar. Er was gelukkig wel een kluisje. Het enige dat ik niet in mijn kluisje had gedaan was mijn pyjama en die was kwijt naar 1 nacht want mijn kamer genoten hadden een enorme rommel en waarschijnlijk mijn nieuwe pyjama perongelijk hadden meegenomen. De aardige receptie heeft nog navraag hiervoor gedaan naar de schoonmakers (haar moeder). Dus dat was erg aardig maar dat lag niet aan het hostel. Ik had deze gewoon in mijn kluisje moeten stoppen. Mijn grootste probleem was het bed en daarom zou ik nooit meer dit hostel boeken. Ook gaan de kerkklokken om 7 uur. Je zit naar een hostel en je hoort deze elke uur tot je niet meer in slaap kan vallen omdat je steeds wakker word en dat gaat zo de hele dag door. Ik had hetzelfde in Split (vorige jaar) tijdens mijn vakantie. Het is beste is om maar gewoon op te staan, naar al dat lawaai vanaf 7 uur. Maar nu weet ik dat ik in de Balkan voortaan moet kijken of je hotel in de buurt van een kerk zit.

Tirana

Ik ben met de bus vanuit Kotor gegaan, de bus gaat langs Budva, Podgorica en nog veel meer dorpjes en stadjes. Ook stopt het in Albanië nog eens op verschillende locaties. Je kan Tirana ook bereiken via Griekenland. Vanuit Tirana naar Skopje was lastig. Het is een ramp met bus maatschappijen die van alles willen verkopen en ze snappen niet echt dat je het liefst op verschillende tijden wilt gaan. Ook is er geen busstation in Tirana dus je moet zelf rond lopen en navraag doen. Per email kan dat ook maar de maatschapijen gebruiken vage tickets of Gmail en Hotmail adressen. Maar het werkt. Het duurde even (2 uur) en ik had het juiste bedrijf gevonden dat overeen kwam met mijn email. Niemand wil je helpen of ze proberen je andere tickets te verkopen. Niemand heeft intresse of is behulpzaam om je te helpen naar de juiste halte of kantoor. In Tirana is het verder een ramp om alles te vinden. Ik zat in een 4 sterren hotel maar een VVV kantoor of een kaart van Tirana bestaat gewoon niet. Je kan wel van de receptie een printje krijgen met een google kaart maar die geeft mijn telefoon ook. Ik had via een vriend van mij in Ierland een kennis geregeld die mij snel in de avond uren Tirana heeft laten zien en mij wat van de Albanische keuken heeft laten zien. Bezienswaardigheden zijn er ook bijna niet, een paar gebouwen. Dat was alles.

Skopje

Skopje heb ik bezocht vanuit Albanië, Tirana maar je kan ook vanuit Kosovo (Prisina) naar Skopje of vanuit Belgrado. In Skopje voelde ik mij meteen thuis naar mijn avontuur in Albanië. De mensen op straat, in de winkel en in het hotel waren erg vriendelijk. Ik zat in een 4 sterren hotel. Het was 30+ graden en ik heb eerst uitgeslapen want ik had airco natuurlijk. Daarna heb ik een lange wandeling door de stad gemaakt. Eerst het nieuwe deel, daarna de oude Bazaar. Deze zit aan de andere kant van de brug. Het nieuwe deel, is net zoals elke Amerikaanse of West-Europese stad. Je hebt er restaurants, hotels, barretjes, nachtclubs en winkels. Dan heb het oude deel, de oude bazaar waar het lijkt alsof de tijd 50 jaar terug gaat en dat je uitkomt in een klein Turks-Albanisch dorpje. Je hebt er een markt, kleine winkeltjes en moskeeën. Ook is alles aan deze kant van de brug veel goedkoper. Een biertje koste mij nog geen euro.

 


Booking.com

 

Hotel kosten:

Warschau: 15,00 euro per nacht koste het Oki Doki hostel,  Daar komt nog 1 euro extra voor een handdoek en dit is een hostel zonder ontbijt. Maar het was wel 1 van de beste hostels waar ik ooit heb geslapen. Er zit een kroeg in het hostel en je kan ook bijbetalen voor het ontbijt. Verder is er geen lawaai en is er voldoende ruimte en krijg je een eigen kluisje voor je spullen.

Krakau: Ik had eerst Flamingo hostel geboekt voor 10,00 of 15,00 euro per nacht maar een dag voordat ik zou aankomen bij dit hostel krijg ik een email dat het party hostel is en dat ik onder de 35 jaar moet zijn. Dit was niet de informatie die op booking.com stond aangegeven. Ik was 36 op dat moment en hou van uitgaan maar ik had geen zin in een party hostel. Dat is iets voor een 18 jarige. Gewoon een gezellig hostel met mogelijkheden om uit te gaan en eventueel een barretje zoals in Warschau. Maar ik wil wel een hostel waar ik ook kan slapen. Ook gaven ze in de email aan dat ik het niet moest gaan boeken als ik niet wil uitgaan en wil gaan feesten en dat het tot laat in de nacht lawaaierig is. Ook stond er nog bij dat ik niet de kamer zou krijgen op het adres dat ik geboekt had. Ik zou een kamer ergens verderop in de staat krijgen. Op tripadvisor of op een andere site stonden er al klachten dat mensen problemen hebben met de deur en dat er ook geen receptie is op die locatie om even te helpen. Ik heb toen snel alles geannuleerd maar ik kreeg mijn geld niet terug. Misschien had ik Booking.com nog even moeten bellen achteraf want de informatie is onjuist maar omdat ik geanuleerd heb kan geen referentie achterlaten. en als je niet meer kan opzeggen dan sturen ze pas deze informatie. Terwijl er op de website staat dat ze in 2007 de beste hostel waren. Dat zijn ze nu dus zeker niet meer.  Toen heb ik maar  One world hostel geboekt voor 9,00 euro per nacht met ontbijt (ham, kaas etc) en 1,00 euro voor een handdoek of shampoo. Dit hostel was zeker 9 euro waard. Je krijgt een bed, een kluisje en ontbijt. Dat was alles maar voor 9 euro mag je niet klagen.

Boedapest: 45,00 euro voor een slecht vier sterren hotel zonder ontbijt. Hotel Hungaria city centre was niet erg goed maar het ligt wel 2 minuten van de trein die naar Belgrado vertrekt.

Belgrado: 215,00 euro voor 3 nachten in een vier sterren hotel (Design life hotel) in de binnenstad van Belgrado

Bar: 32,00 euro voor 2 personen zonder ontbijt in Villa Jadran. Met 3 euro per persoon een mega super uitgebreid ontbijt erbij. Helaas wel een paar km van het centrum en het busstation. In totaal dus 16 euro voor de overnachting en 3 euro voor het ontbijt was dit in totaal 19 euro per nacht per persoon.

Kotor: 12,00 euro voor het Centrum hostel. Ik vond het hostel niet erg goed maar je kreeg wel een gratis handdoek erbij. Meestal betaald je hiervoor extra. Je kon 3,00 euro bijbetalen voor het ontbijt wat we niet hebben gedaan. Het hostel was geboekt met Hostelworld maar de bedden waren van zeer slechte kwaliteit en het hostel zit naast een kerk waar ze om zeven uur al lawaai maken met de kerk klokken.

Tirana: Voor 25,00 euro had ik een redelijk goed vier sterren hotel. Bij hotel Kastria kan je al vanaf 7uur redelijk goed ontbijten. Het is wel ongeveer 15 min lopen naar de bus die richting Macedonië vertrekt. Ook is er in de avond uren een hotel bar waar je van alles kan bestellen maar ik heb behalve een echte Albanische wijn niet meer besteld.

Skopje: Voor 2 nachten heb ik 180,00 euro betaald en daar zat een 20 euro transfer naar het vliegveld bij in om 3:30 in de morgen.  Het had het Ibis business hotel geboekt waar je elke dag vanaf 7uur kan ontbijten. Alles is er eigenlijk goed. Het hotel ligt op 2 minuten loop afstand van het centrum en het ontbijt zit erbij en is erg uitgebreid. De mensen zijn er erg vriendelijk en eigenlijk is er niets om te klagen. Mocht je voor 7 uur vertrekken dan krijg je gewoon je ontbijt mee. De hotel bar is wel saai en heeft maar weinig eten op de menu kaart in de avond uren maar op 2 minuten loop afstand heb je het centrum waar je natuurlijk overal kan eten.

Brussel: Ik logeerde bij een vriend van mij dus dit koste mij niets extra.

Ik zal iedereen aanraden niet zomaar iets te boeken. Kijk alles eerst op Tripadvisor en Booking.com

Google maps

Gebruik altijd Google maps, download het en kijk alles naar. Het is echt super handig om rond te reizen met een plattegrond in een land waar je nog nooit bent geweest. Het werkt allemaal offline. Dus geen hoge internet kosten.

Alles was gekozen op afstand

Ik heb mij prima vermaakt in de hostels (Montenegro en Polen)  maar daarna af en toe een goed hotel (Servië, Hongarije, Albanië en Macedonië). Ik begon met meer energie dus dan begin ik liever met een hostel. Want ik was er in Polen in hostel toch bijna niet. Zonder om dan een hotel te boeken.  Daarna had ik  een hotel met Spa en als je naar een aantal dagen in een hostel heb gezeten heb je gewoon even voor jezelf een kamer nodig vind ik. Ik had een hotel met terras waar ik mijn kleding even kon hand wassen en laten drogen. Natuurlijk was er ook een was service maar op deze manier kon het lekker snel en goedkoop. Ook kon ik mijn hotel zeepjes en shampoo meenemen naar het volgende hostel waar je deze natuurlijk niet gratis erbij krijgt.

Kosten aan eten

Bijna alle hotels waren met ontbijt of je betaalde maximaal 3,00 euro extra voor het ontbijt. Een lunch kost ongeveer 5,00tot 10,00 euro en het avond eten maximaal 15,00 euro. Maar meestal betaalde ik minder als 10,00 euro voor het avond eten. Overal heb ik niet meer als 2 euro betaald voor een halve liter bier of een flesje bier. Maar meestal betaal je maar 1,00 euro. Cocktails begonnen bij 3,50 euro maar dat was een hele luxe bar in het centrum van Belgrado. Verder heb ik geen cocktails uitgeprobeerd.

Extra bezienswaardigheden

Een trip naar Auschwitz of naar de Wieliczka Salt Mine was mogelijk geweest vanuit Krakau maar ik wou niet te veel de geschiedenis in tijdens mijn vakantie. Ik wou graag weten hoe het nu is in Oost-europa en de Balkan. De geschiedenis is niet iets om te veranderen. Dat lees ik liever op internet. Maar bij een volgende vakantie naar deze omgeving ga ik zeker deze twee tours doen om toch iets meer te weten te komen over het verleden. Verder was er in Warschau een Joods museum dat ik wou zien maar waarvoor ik geen tijd over. In Boedapest was het natuurlijk verleidelijk om 1 van de Hongaarse baden (zwembad) uit te proberen. In Belgrado heb ik ook nog een aantal bezienswaardigheden niet gezien, en langs het water moet het er ook mooi zijn tijdens de zonsondergang heb ik gehoord. Er zou ook nog een straat zijn met traditionele muziek die ik graag had gezien. Maar dat moet ik maar op internet opzoeken. Ook kan je vanuit Belgrado verschillende dagjes uit naar dorpjes in de omgeving. Net als dit in Skopje mogelijk was. Maar dat hou ik open voor de volgende keer.

 Prijzen van het het eten in vergelijking met elkaar.

Vorige jaar tijdens mijn vakantie naar Kroatië heb ik wel begrepen dat Kroatië nu het bij de EU zit het duurste land is in de Balkan regio. Ook is uiteten gaan in Montenegro een klein beetje duurder als de rest maar ik verwacht ook dat meer plaatsen in Montenegro binnen enkele jaren een toeristische bestemming gaan worden. De kust is erg mooi en veel informatie is er al in het Engels. Als je een Engelse kaart krijgt dan betaal je gewoon als toerist. Want een lunch in een Montenegro bar koste ons maar 4 euro met drankjes. We kregen van een aardige ober de Engelse vertaling. Veel stond er ook niet op aan keuze. In Polen kocht ik voor 1,00 euro een broodje op de markt of in de Mac Donalds betaalde ik een paar euro voor mijn lunch. Dus als je voor elke dag maximaal 5,00 euro rekent voor de lunch dan kom je heel ver. Voor het avond eten is  10,00 euro genoeg. Je kan het geld dat je niet nodig hebt voor de lunch bij het avond eten gebruiken. In Servië, Albanië en Macedonië kan je ook voor 6 euro avond eten. Zeker in Albanië. Het ontbijt zit bijna altijd bij het hotel erbij maar anders kost dit nooit meer als 3,00 euro per dag. Een dag budget van 15,00 euro per persoon lijkt mij voldoende voor het eten

Andere complicaties

Het grootste probleem is Albanië waar je in Tirana geen busstation hebt om je buskaartje te kopen. Je moet bij verschillende bedrijven langs en vragen naar de bus die naar Skopje gaat. Niemand helpt je en naar 30 minuten rondvragen had ik nog geen geluk .Wel proberen ze je te misleiden en vragen of je later op de dag kan terug komen maar het was allemaal een beetje vaag. Naar wat zoek werk vond ik dan eindelijk het juiste kantoor. Het was een bedrijf uit Macedonië bleek later. Ik denk dat het de Albaniers niet graag deze bedrijven helpen tenzij ze niet anders kunnen. Maar het rare was dat de datums op de kaartjes bij niemand overeen kwam met de ticket. Ik had een datum van een maand verder en twee Engelse hadden een ticket van een jaar daarvoor. Ze gaven aan dat de computer dat deed en dat die niet zo goed werkte. Of was het iets voor de belasting? Je weet het maar nooit. Het was gewoon raar.

Mac Donalds en eten

Als je niet van vreemd eten houd. In elke stad was er een Mac Donalds behalve in Tirana, Kotor en Bar heb ik niet eentje kunnen vinden. Maar de Mac Donalds is altijd de oplossing voor een goedkoper snelle hap als je nergens van houd en alle eten niet lekker smaakt Maar als je van vlees houd dan is de Balkan een paradijs. Mocht je vegetarisch zijn dan is het erg lastig want overal staat er vlees op het menu. In Polen en Hongarije kan je gewoon salades bestellen.  In de Balkan kan je wel een kaas plankje bestellen. Ik ben dan ook dol op kaas uit de Balkan. Dat was erg lekker. Mac Donalds smaakt overal min of meer hetzelfde denk ik.

Pakjes croissants

Overal in de Balkan kan je van die pakjes kopen. Handig voor onderweg als je lang in de bus moet zitten. Ze gaan niet zo snel kapot en kunnen langer dan een paar dagen mee. En ze zijn nog lekker ook.

Bier en Wijn

In elk land heb ik bier en wijn geprobeerd. Hierover later in mijn blogs meer. De bier koste mij nooit meer als 1,00 euro of 2,00 euro. De wijn was misschien iets duurder maar ook best wel goedkoop. In de Balkan hebben ze ook overal hun eigen wijn wat echt de moeite waard is als je van wijn houd.

Coctials

De beste pina colada’s heb ik in de Balkan gehad. Nergens anders ter wereld heb ik een betere cocktail gehad als in Kroatië en Servië. En ze kosten maar 3 tot 5 euro. In Ierland zal dezelfde coctail 3x zoveel kosten.

Interrail

Het heeft niet altijd zin om een interrail te kopen voor de Balkan want de treinen zijn zowiezo al goedkoop en ik sprak een paar mensen die een interrail hadden maar je betaald extra toeslag op sommige treinen. Of in de trein zijn de bedden vol en moet je alsnog zitten de hele dag. Ze verkopen namelijk liever de ticket aan iemand zonder interrail korting. Dus ik zou nooit interrail nemen. Ook van te voren de tickets kopen op een Duitse, Engelse of Nederlandse site kost geld. Want die sites verdienen er ook weer aan. En het is niet nodig om tickets vooraf te kopen. Je kan ze gewoon op de dag zelf of de dag ervoor kopen.

Kleding en kosten

Het heeft geen zin om kleding te kopen in de Balkan. Je betaald hetzelfde als in Nederland of in elke ander Europees land. Design winkels gaan echt geen korting geven in Skopje of Belgrade en hebben ook geen speciale Balkan prijzen. Misschien 1 euro of zo. Maar veel goedkoper gaat het niet worden. Anders gaat iedereen zijn aankopen daar doen en heeft het geen zin om het nog in de rest van Europa te verkopen. Misschien is er op de markt iets goedkoops te vinden, dat weet ik niet.

Inkomens

Het maand inkomen van de locale bevolking ligt in Servie, Albania en Macedonia op minder dan 300 euro. In Montenegro misschien iets h0ger en in Kroatie nog iets hoger maar het komt bijna nooit boven de 500 euro per maand. Daarom kunnen we er ook zo goedkoop reizen, eten en drinken. Maar helaas gaat dat niet op voor de kleding.

En verder

Aangezien niet iedereen de hele Balkan gaat bezoeken ben ik bezig op per land een blog te maken en mijn ervaring maar ook die van andere bloggers te delen. Ook wil ik mijn ervaring in Kroatie en Bosnie graag met jullie delen in de toekomst. Ik heb Mostar, Pula, Spit, Sibanek en Dubdrovnik bezocht en deze steden zijn ook de moeite waard .

** Deze pagina maakt gebruikt van affiliate marketing maar alle informatie is op basis van mijn eigen ervaring. Ik zal geen landen promoten of hotels aanbevelen die ik niet ken. Ook link ik alleen naar websites die ik zelf heb gebruikt tijdens mijn reis en waarover ik tevreden ben.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply