Fotosessie – Trein van Servië naar Montenegro –

Twee keer per dag kan je de trein van Belgrado (hoofdstad Servië) nemen naar Bar (Montenegro) en omgekeerd natuurlijk. Ook kan je van en naar de hoofdstad Podgorica (Montenegro) reizen.

Deze treinreis is een bijzondere maar een spectaculaire treinreis. Het is een van de mooiste reizen die je in Europa kan maken per trein. De prijs die je betaald is zo laag dat je deze treinreis niet kan vermijden als je door Balkan reist. Deze reis is prima te doen als je bijvoorbeeld als vrouw alleen reist maar ook met een groep is deze reis een uitstekende keuze. Het is wel verstandig om de trein overdag te nemen. Er gaat zowel een nachttrein als een dagtrein.  Overdag kan je ook je bagage beter in de gaten kan houden maar je wilt ook het uitzicht niet missen.

De lijn is 476 km lang, met 301 km spoorweg in Servië en 175 km in Montenegro en 9km in Bosnië en Herzegovina, hoewel de trein daar niet stopt. De trein gaat door 254 tunnels en over 435 bruggen. Het gaat ook over de de Mala Rijeka viaduct van 498 meter lang en 198 meter boven een maaiveld. Tussen Kolašin en Podgorica zijn de beste kansen op mooie fotos.

Voor 22,50 euro heb je een enkele reis van het beginpunt naar het eindpunt. In vergelijking met Nederland is dat heel goedkoop voor een reis van bijna 12 uur.

Hou er wel rekekning mee dat de trein niet sneller gaat dan 40 km tot 60 km per uur op de meeste plekken. Misschien iets sneller in Montenegro maar nog altijd heel erg langszaam in vergelijking met andere treinen wereldwijd.

Je kan de reis ook per bus maken. Dat gaat sneller maar dan mis je het mooie uitzicht en normaalgesproken is het duurder om per bus te reizen.

Reisplanner – Openbaar vervoer tijden

Trein van Belgrado (Servië) naar Bar (Montenegro)

Belgrado vertrek: 9:10 & 21:10

Bijelo Polje vertrek: 18:06 & 05:52

Podgorica vertrek: 20:09 & 07:55

Bar aankomst : 21:10 & 9:02

Trein van Bar (Montenegro) naar Belgrado (Servië)

Bar vertrek: 7:10 & 19:00

Podgorica vertrek: 8:10 & 20:10

Bijelo Polje vertrek: 10:45 & 22:43

Belgrado aankomst: 19:13 & 7:06

Advies en tips

Ik hoop dat mijn lezers onder deze blog ook kunnen vertellen over deze reis. Ik heb hieronder een aantal tips uitgeschreven maar ik hoor graag van mijn lezers die de reis gemaakt hebben wat ik er aan kan toevoegen.

 • Kaartje kost 22,50
 • Het is niet nodig om te reseveren want de trein zit bijna nooit vol
 • Het is geen probleem om overdag alleen te reizen
 • Neem eten mee want je kan alleen maar eten kopen in een cafe waar je ook mag roken
 • Neem drinken mee.
 • Neem euro’s of de Servische dinar mee voor een biertje onderweg
 • Je koopt het kaartje gewoon in Belgrade op het station. Het treinstation is 10 minuten lopen vanaf het centrum
 • In Bar kom je na 21uur aan. Daarom is het verstandig om je hotel alvast te regelen. Je kan in 15 minuten naar de haven lopen waar voldoende hotels te vinden zijn. Wil je naar het centrum dan moet je een taxi of bus nemen. Wij hadden een leuke B&B voor 5 euro met de taxi. De taxi’s zijn er niet duur
 • Het busstion zit op een paar minuten lopen vanaf het treinstation in Bar
 • Je kan ook verder reizen naar Kotor or Budva (Montenegro). Dan kan je het beste al in Podgorica (hoofdstad Montenegro) uitstappen en daar een bus naar Budva of Kotor te nemen.
 • Naast het station in Podgorica vind je een hotel. Eric Beckers heeft daarover geschreven in zijn blog over deze treinreis.
 • Bar is ook leuk voor 1 dagje. Vanuit Bar kan je de volgende avond de bus nemen naar Kotor of Budva. Een bijzondere reis langs de kust.
 • Vanuit Bar kan je ook verder reizen per boot naar Italie.
 • Ik kwam om 20uur aan in Montenegro (Bar)  en het is geen probleem om daar als vrouw alleen rond te lopen. Het is een veilig land met weinig criminaliteit.

Websites die je verder kunnen helpen

http://seat61.com/belgrade-to-bar-railway.htm

http://www.seat61.com/international-trains/trains-from-Belgrade.htm

https://rail.cc/en/train/belgrade-to-bar

https://en.wikipedia.org/wiki/Belgrade%E2%80%93Bar_railway

https://www.theguardian.com/travel/2016/nov/06/balkan-express-railway-belgrade-to-bar-serbia

Aan het eind van deze post vind je nog meer informatie.

Fotosessie

Omdat je in de trein 

Blogs

Eric and Taylor

The blond Gypsy

Pegs on the line

Slak op reis

Eric Beckers

Just travel me

Heb jij ook een blog. Post hem hieronder.
Leave a Reply