Ierland – Een dagje naar County Wexford vanuit Dublin

Ik ben dol op een weekendje of dagje weg in Ierland. Meestal ga ik met mijn vriend maar soms ook met een groep vrienden, familie of met een vriendin. Eigenlijk reis ik in Ierland bijna nooit alleen terwijl ik dat buiten Ierland graag doe. Als ik met mijn vriend ga dan combineren we het ook wel eens met een bezoek aan vrienden of familie.

Ik ga nu County Wexford bespreken in mijn blogpost omdat dit gewoon een provincie is waar niet zoveel over gesproken wordt maar er zijn wel een heleboel activiteiten te ondernemen. Ik kan helaas niet alle activiteiten in County Wexford bespreken daarom beperk ik mijn blogs steeds tot paar leuke activiteiten maar in de toekomst kan ik natuurlijk altijd meer over deze geweldige omgeving schrijven.

 • Gorey
 • Irish National Heritage park
 • Wexford town
De meeste reizigers komen aan in Dublin of in Cork. De kans dat je dan veel van Wexford te zien krijgt is klein maar als je met de boot vanuit Frankrijk of Wales  naar Ierland reist en je komt aan in Rosslare Europort dan reis je direct na aankomst door deze prachtige omgeving.

Wexford is heel goed te doen voor een dagje vanuit Dublin of Cork en maar ook vanuit andere steden zoals Waterford en Kilkenny is het goed te doen voor een dagje maar het is aan te raden om de avond ook in Wexford town te blijven overnachten omdat je dan beter kennis maakt met de geweldige mensen en echte Ierse gezelligheid die je niet in Dublin of Cork kan vinden. De stad is minder ingesteld op het toerisme maar de Ieren zijn super vriendelijk met iedereen.  Het beste kun je een auto huren en naar Wexford rijden maar er gaan ook genoeg bussen en treinen die je naar het centrum van Wexford of Gorey kunnen brengen.

Als u vanuit Dublin komt kunt u het beste de dag in Gorey beginnen. Daar misschien even rondwandelen en ontbijten of een koffie drinken en daarna bijvoorbeeld verder richting het Irish National Heritage park en de dag te eindigen met een bezoek aan Wexford town waar je ook uitstekend kan overnachten en de avonduren daar vermaken tussen de Ieren en zo een beetje Ierse cultuur kennis kan opdoen.

Gorey

Bij aankomst vanuit Dublin liepen wij in Gorey direct Katie Daly’s bar binnen en dat was een uitstekende keuze. Het is in de avonduren een levendige sport bar waar je lekker kunt eten maar vanaf 11 uur zijn ze al open voor een kopje koffie of je kan vanaf 12 uur een lunch bestellen. Ook hebben ze vaak live muziek.

Gorey is een oude marktstad in het Noorden van County Wexford. het ligt ook aan de M11 vanuit Dublin dus het kan niet beter. Het dorpje heeft een ruime keuze aan winkeltjes, kappers, bloemisten,  supermarkten, restaurants en pubs. Op enkele kilometers van het dorpje heen vind je er ook golfclubs en fantastische monumenten en strand.
Irish National Heritage park

Meer dan andere landen leeft Ierland bij veel toeristische activiteiten nog een beetje in het verleden. Niet dat alles oud is. Want alles is eigenlijk best modern. Maar Ierland is een lang met veel geschiedenis waar nog extreem veel van bewaard is gebleven. Het Irish National heritage park is daar een goed voorbeeld van. Er zijn maar weinig plekjes op aarde te vinden waar het verleden nog zo goed wordt weergeven en waar er zoveel te zien als bij het Irish National Heritage park in Wexford.

Dit is een park ofwel een soort van openluchtmuseum voor het hele gezin want jong en oud kan zich hier prima een halve dag vermaken. Ook is het park redelijk goed toegankelijk voor grote groepen, schoolkinderen en gehandicapten. Parkeren is uiteraard gratis en de entree is minder dan 10 euro op dit moment. Er zijn zelfs enkele mobility scooters beschikbaar. Bij aankomst ontvangt u een folder met de wandeling die u dus alleen, als koppel of in een groep kan maken. Er staat overal informatie en de wandelingen zijn goed voorbereid. Er is ook op de website veel informatie beschikbaar.

In het park maak je dus een hele bijzondere reis dat tot 9000 jaar terug gaat in het verleden. Je ontdekt de wereld van onze grootouders en je kunt er heerlijk wandelen in de 35 acres van bossen en wandelpaden. De huisjes die er staat nemen je echt terug mee in de tijd.

Een bezoek aan dit park is totaal iets anders dan je gewend bent. Het laat een authentieke replica van het erfgoed van Ierland zien met als doel de mensen te laten zien hoe de mensen terug in de tijd leefden.

Volwassen gaan hier met name wandelen maar kinderen kunnen er ook een tal van activiteiten ondernemen zoals boogschieten en worden er seizoensgebonden activiteiten georganiseerd zoals het zoeken naar eieren of verkleed gaan rondwandelen door het park tijdens halloween.

Met de 35 hectares aan bossen en de 16 archeologische reconstructies in een natuurlijke omgeving is het park ook nog eens uniek in Europa.

Verder is er ook rijke overvloed aan flora en fauna in het park te vinden zoals de hazelaar bossen, de vochtige graslanden, de vijvers en beekjes die het park tot zijn geheel maken.  In de vijver zie je ook natuurlijk  eenden en langs het water lopen er ook kippen rond. Soms zie je als je goed oplet otters en ijsvogels.

Wexford town

Wexford is de provinciestad van County Wexford, Ierland. Wexford ligt aan de zuidkant van de haven van Wexford, in de monding van de rivier de Slaney en tevens in de zuidoostelijke hoek van Ierland.

In Wexford town is er voldoende te doen aan het einde van de middag naar een bezoek aan het Irish National Heritage park. Het beste zou zijn als u hier blijft overnachten omdat u dan de lokale pubs en restaurants kan uitproberen tot in de late uurtjes.

Bij het winkelen moet u zich geen winkelcentrum voorstellen zoals in Dublin of Cork maar er zijn toch een aantal leuke winkeltjes.

Mijn vriend en ik zijn zelf niet wezen overnachten in Wexford maar ik heb wel gehoord en ook online veel gelezen dat de traditionele pub “Sky and the Ground” een uitstekende pub is met een levendige sfeer aan Wexford South Main street.  Er is een grote biertuin met aan de achterkant van de kroeg bijzondere muurschilderingen. Natuurlijk is er ook live muziek en als het te koud is wordt de biertuin verwarmt.

Dat was mijn ervaring in County Wexford. Ik hoor graag die van jou zodat ik de volgende keer een ander deel van Wexford kan bezoeken.
Andere leuke activiteiten

Omdat we maar voor 1 dagje gingen hebben we echt de tijd genomen voor het Irish National Heritage park, het ontbijt in Gorey en de rondwandeling in Wexford town. Maar we hebben nog een hele lijst aan activiteiten die we kunnen ontdekken. Daarover later meer.

 • Johnstown Castle
 • Enniscorthy Castle
 • Edenvale rivier,  boswandeling
 • Dunbrody Famine Ship Experience & Restaurant
 • Loftus Hall
 • Ferns Castle
 • National 1798 Rebellion Centre
 • The Hook Lighthouse and Peninsula
 • Wexford Wildfowl Reserve
 • Wells House & Gardens
 • National Opera House
 • John F. Kennedy Arboretum

Websites die je verder kunnen helpen
Leave a Reply