Dublin kerst pub kroegentocht (The 6 pubs of Christmas)  – kroegentocht voor kerstmis 
In Ierland zul je in de maand december overal horen over de “12 pubs of Christmas” kroegentocht. Ofwel in het Engels “pub crawl”. Iedereen heeft deze al eens gedaan of ze zijn er bekend mee. Je doet deze pub crawl alleen in kerst periode. Je gaat dan naar 12 pubs op één avond. Deze kroegentocht duurt ongeveer 6 uur als je overal 20 min tot 25 min blijft. Daar tussenin loop je van kroeg naar kroeg en bestel je een drankje in elke kroeg dus je hebt je ongeveer 20 minuten per kroeg om je drankje op te drinken als het druk is met bestellen. In Ierland heb je meestal de tijd om telkens één pint (halve liter bier) te drinken. Vaak drinken de Ieren dan een Guinness maar je kan zelf natuurlijk bepalen wat je drinkt. Over het algemeen drinken de mannen een halve liter bier in elke kroeg en de vrouwen een glas bier om zo toch mee te kunnen doen.  Dus het is de bedoeling om 6 liter bier weg te drinken in 6 uur tijd.

Deze kroegentocht kan natuurlijk het hele jaar gedaan worden maar net voor kerst zijn de pubs net iets specialer en een kerstsfeer als de rest van het jaar. Ik had geen zin om 12 kroegen af te gaan dus heb ik er maar 6 van de 12 bezocht dit jaar. We waren al om 17 uur begonnen zodat we voor middernacht klaar konden zijn. Hou er rekening mee dat je ongeveer 6 uur nodig hebt om de “12 Pubs of Christmas” te doen. Dus het einde van de middag beginnen is absoluut aan te raden.

Pub 1: Toners Dublin

Het is absoluut een goed idee om hier te beginnen. Het ligt in de Stephen’s green zone op 5 minuten lopen van Grafton street. De kroeg heeft beneden een ruimte waar je met veel mensen samen kan afspreken. De perfect start voor een pubcrawl. Als het mooi weer is hebben ze het terras buiten ook open. De pub ligt gelegen aan Baggot street en is een oude en beroemde traditionele pub. Om dit te bewijzen waren ze winnaars ze in 2014 de beste traditionele Ierse pub bij de nationale Horeca Awards in 2014. In september 2015 hebben ze in Dublin de Bar of the Year in de Skybar of the Year Awards gewonnen. De pub neemt ook de bezoekers mee terug in de tijd. Toners ging open in 1818 en heeft nog steeds de oude laden met voorraad achter de bar. Het was ooit lang geleden een buurt supermarkt in combinatie met een barretje. Het interieur, de glazen die gevuld zijn, de kasten en de spiegels aan de muur maar ook de vloeren geven je het gevoel alsof je een museum binnenstapt. Een museum waar je heel wat uurtjes kan drinken.

Pub 2: Doheny & Nesbitt Dublin

Vanaf Toners is deze pub een paar minuten lopen en daarom de uitstekende lokatie voor deze kroegentocht.  De kroeg komt uit 1867 en heeft een geschiedenis aan klanten zoals journalisten en politici maar ook vele andere deskundigen op gebied van lekker eten en drinken waren vaste klant.  De oorspronkelijke sfeer en de kenmerken van de pub, zowel binnen als buiten blijven al jaren intact.

Pub 3: Foley’s Dublin

Op twee minuten afstand van Doheny en net als de andere pubs gelegen in het hart van Dublin City op de hoek van Baggot Street is Foleys de pub voor een lekker biertje. Maar je kan ook heerlijke Ierse gerechten eten. Er is een ruime keuze aan verschillende bieren en ciders. Ook zijn de cocktails de moeite waard om te proberen. In het weekend is er altijd vanaf 21 uur live muziek

Pub 4: O’Donogheus Dublin

Zowel een pub als Bed & Breakfast maar met gegarandeerd een gezellig avond met ierse muziek en ierse atmosfeer. Deze pub ligt gelegen tegenover Foleys en mag je tijdens een pub crawl in deze omgeving niet missen. Het is de de locatie waar jong en oud zich vermaakt. Er is een verwarmd buitenterras en ook binnen is het de locatie voor een drankje. Het is één van de meeste beroemde traditionele pub met een rijke geschiedenis. De pub is net als veel andere pubs in deze straat bekend bij politici en muzikanten en zit dan ook altijd vol.

Pub 5: The Dawson Lounge Dublin

Ruim 5 minuten lopen van O’Donogheus vinden we ‘The Dawson Lounge’.Er is slechts ruimte voor 26 mensen normaalgesproken en daarmee de kleinste pub van Dublin. De geschiedenis gaat terug naar 1850.  Vanwege de ruimte zult u er niet lang blijven maar toch is deze kroeg een bijzondere ervaring tijdens de kroegentocht en daarmee de uitstekende lokatie voor 1 drankje. Een bezoek aan Dublin is niet compleet zonder deze kroeg.

Pub 6: Kehoes Dublin

Op enkele minuten lopen van de Dawson Lounge is Kehoes één van de best bewaarde geheimen van Dublin is het centrum. Het is een traditionele Ierse pub met een warme sfeer in het hart van South Anne Street.  Beneden lijkt het altijd druk. Dus het is misschien een tip om op de eerste verdieping van een biertje te genieten.

Is dit het einde van de Dublin Kroegentocht / Pubcrawl?

Zeker niet. Ik heb zelf maar een deel van deze kroegentocht gedaan. Maar mijn vrienden en kennissen zijn verder gegaan en hebben nog zes pubs bezocht. Alles pubs liggen in dezelfde omgeving. Als men niet langer dan 25 minuten per kroeg rekent dan zitten we nu op 3 uur (6 pubs x 30 minuten)

Maar we gaan verder:

Pub 7: International Bar

Pub 8: Hogans Bar

Pub 9: The Long Hall Pub

Pub 10: Stags Head Dublin

Pub 11: Sweeneys Bar Dublin

Pub 12: Porterhouse Temple Bar Dublin

Kersttrui

 

Kersttrui

Als je in Ierland een pubcrawl gaat doen in December dan kan je bijna niet de “‘kersttrui’ missen. Overal in in Ierland verkopen ze in de weken voor de kerst deze kersttrui voor zowel mannen als vrouwen. Maar ik zal als ik u was deze voor uw bezoek regelen aangezien ze net voor de kerst altijd uitgekocht zijn. Via Bol.com bestel ik altijd mijn kleding voor carnaval, kerst of halloween. Bij deze een link naar ideale kersttrui tijdens de kroegentocht.

Wat gaat het allemaal kosten?

Ierland is niet goedkoop. Maar voor ongeveer 5,00 tot 7,00 euro heb je in de toeristische kroegjes een biertje. Vaak kost een pint of Ierse Guinness minder dan 5 euro en ligt de prijs van een flesje bier iets hoger. Als u uitgaat van 12 x 6 euro dat gaat deze wandeling ongeveer 72 euro kosten in totaal. Dus ongeveer 3 euro per glas maar u betaald meer als u klein biertje besteld en het is de gewoonte om een halve liter (pint) te bestellen in Ierland. Het is zeker de moeite waard om deze pub crawl te doen. Het is iets speciaals en de pubs in Dublin zijn de moeite waard om te bezoeken.

U kunt natuurlijk ook de wandeling over 2 dagen verdelen. Dan loopt u eerst de eerste 6 pubs en de tweede dag de rest.

Als u meer tijd heeft dan is het een optie om deze kroegen te bezoeken in een week. U kunt dan de Ierse pub cultuur wat beter leren kennen en bijvoorbeeld beginnen met een uitgebreid Iers ontbijt Doheny en Nesbitts. Een lunch bij The Long Hall Pub  en een avondmaaltijd bij Sweeneys Bar Dublin. Sweeneys is uitstekend voor de zondag avond en is dan vooral in trek bij de lokale bevolking.

Andere kroegentochten

Antwerpen – ’12 pubs of Christmas

Dublin – Een muziek kroegentocht
Wil jij hier ook bij komen staan? Laat dan hieronder je blog of website achter en ik voeg ook jou pubcrawl toe aan deze lijst. Indien mogelijk alleen in het Nederlands. Maar een leuke blog met een kroegentocht in het Engels mag je hier ook achterlaten.
Leave a Reply