Macedonië, Skopje – De weg naar het onbekende?

Ik had tot vorige jaar nog nooit van Skopje gehoord. Een reis naar Macedonië stond ook niet hoog in de planning. Maar toen ik had besloten om te gaan backpacken door Oost Europa. Ik had mijn heenreis al had geboekt vanuit Dublin (Ierland) naar Warschau) in Polen en ik begon met plannen. Mijn idee was om terug te vliegen vanuit Boedapest (Hongarije), Wenen (Oostenrijk) of Zagreb (Kroatië). Ik had een idee om een paar dagen naar Sarajevo te gaan maar toen een vriendin van mij vertelde over haar plan om in de Balkanlanden te gaan backpacken sloeg de nieuwsgierigheid toe en via online forums hoorde ik dat ik redelijk goedkoop terug kon reizen van Skopje (Macedonië) naar Brussel (België) of Eindhoven (Nederland). Ook vond de naam “Skopje” wel erg leuk klinken. Toen ik las over deze stad was ik verkocht.

Bij deze de link naar mijn artikel over mijn complete backpackers reis met een goed overzicht van de kosten die ik gemaakt hebt in Polen, Hongarije, Servië, Montenegro, Albanië en Macedonië.
Skopje

Skopje is de hoofdstad van Macedonië en behoorde in het verleden tot 1991 bij Joegoslavië. Daarna is het land onafhankelijk verder gegaan.  Het heeft een lange en rijke geschiedenis van politieke onrust maar tegenwoordig gaat het land en met name de hoofdstad de goede richting uit. Natuurlijk zijn allerlei problemen, corruptie en armoede die niet zomaar zijn opgelost maar het is tegenwoordig een stad die je maar al te graag wilt zien in een land dat een betere toekomst te wachten staat. Het is een stad die je wilt bezoeken nu het nog goedkoop en niet vol zit met toeristen. Want dat is wat het land verwacht in de toekomst. Ohrid (170km van Skopje) heeft het begin al gemaakt. Daar zijn de Nederlanders al een hele belangrijke groep vakantiegangers.

Skopje is tevens de grootste stad van het land maar met een bevolking van ongeveer 750.000 inwoners. Ongeveer 1/3 van de bevolking woont in deze stad. De stad ligt in het Noorden van Macedonië.

Transport

De hoofdstad is ook tevens het knooppunt voor de internationale transport in de Balkan. Het is het financiële centrum van de land en ook is de overheid gevestigd in deze hoofdstad.

De luchthaven in Skopje is verbonden met vele internationale bestemmingen. Wizz Air vliegt voor minder dan 50 euro naar de hoofdstad vanuit vele Europese landen. Inclusief Nederland (Eindhoven) maar ook bijvoorbeeld vanuit België, UK en Duitsland zijn er verschillende mogelijkheden.

De vlieghaven ligtvop nog geen 25km van de stad en vanaf Einhoven, Hamburg en Charlerloi vlieg je er binnen 3 uur naar toe.

Met het openbaar vervoer kunt u dan voor 2,50 euro naar het centrum van de stad. Mocht u in de zomerperiode willen vliegen dan kunt u ook vanaf Schiphol naar Ohrid vliegen en vanuit daar met het openbaar vervoer naar Skopje reizen. Voor de avontuurlijke reizigers zijn er ook directe bus en treinverbindingen vanuit Kosovo, Albanië, Montenegro, Bulgarije, Griekenland en Servië.

Bij deze de link naar mijn blog om vanuit Montenegro naar Skopje te reizen.

Bezienswaardigheden

Skopje is een moderne stad die veel te bieden heeft. De stad is opnieuw opgebouwd in de oude Barokstijl om zo een stukje geschiedenis terug te halen. Het centrum van de stad vind je de vele standbeelden die het land rijk is. De standbeelden in combinatie met de wederopbouw van de stad geven een sfeer dat je nergens anders kan vinden. Ook vind je in het centrum van Skopje een aantal museums en deze zijn normaal gesproken open tussen 8:00 en 19:00. De entree is vaak slechts enkele euro’s. (100-150 Denars)

Wat de stad ook zo bijzonder maakt is dat de stad is opgesplitst in het nieuwe deel en het oude deel. Aan de ene kant van de Vardar rivier vindt u de oude bazaar die u niet kunt missen bij een bezoek aan Skopje. Het is het deel van de stad waar de Ottomanen erg veel invloed hebben gehad in de architectuur, cultuur en gewoonten. Deze plek doet veel mensen denken aan de Turkse stad Istanbul . De andere kant van de river is het deel van het moderne Skopje dat een internationale toekomst te wachten staat.

Hieronder ga ik een aantal bezienswaardigheden bespreken. Ik heb zelf niet de tijd gehad om deze allemaal te bezoeken maar ik zal waar ik kan linken naar blogs die meer informatie kunnen geven over deze activiteiten.
Vodno

Niet te ver van het centrum kan je wandeling maken op de berg Vodno. Ik heb deze wandeling helaas niet kunnen maken maar de berg geeft een uitstekend uitzicht over de stad. Mocht je het niet willen lopen dan gaat er ook een kabelbaan naar boven. Bovenop de berg is een restaurant waar je kan genieten van het uitzicht over de stad.

Kale Fortress

Ook wegens tijdgebrek heb ik “Kale Fortress” helaas niet kunnen bezoeken. Maar naast de oude bazaar ligt het Kale Fortress. Het komt uit de Ottomaanse tijd en werd gebouwd om de stad te beschermen. Tegenwoordig kun je er naartoe gaan om zoveel mogelijk mooie fotos te maken. In dezelfde omgeving zijn ook veel Moskeeën en kerken die je kan bezoeken.

Canyon Matka

De mooiste locatie in de omgeving van Skopje op 21 km van het centrum is Canyon Matka. Dit is de plek waar u kan genieten van rust en natuurlijk. Er is een restaurant waar je alle traditionele gerechten kan uitproberen. Het landschap laat u kennismaken met het echt Macedonië  en de Vrelo grotten zijn één van de diepste grotten van het land. Met name in het weekend komen er vele lokale toeristen uit Skopje en omgeving naar dit natuurschoon en is het voor de toerist een bijzondere ervaring.

Accommodatie Skopje

Skopje heeft een ruime keuze aan hostels, hotels en guesthouses. In vergelijking met andere Europese steden zijn deze prijzen erg laag, maar in de afgelopen jaren hebben veel luxe hotelketens ook hun plekje gevonden in deze hoofdstad, maar deze hotels zijn natuurlijk wel iets duurder als de familie hotels en hostels. Overnachten in een hostel voor backpackers zal ongeveer 8-15 euro per nacht gaan kosten, Mid-range hotels kosten ongeveer 30-60 euro en daarnaast zullen de luxe hotels ongeveer 80-200 euro per nacht vragen voor een kamer.

Ik zat zelf in een 4 sterren hotel voor €75 per nacht op 1 minuut lopen van het centrum.

Eten en nachtleven

In Skopje zijn er vele clubs en bars die u een geweldige avond kunnen bieden. Ik heb daar dan ook erg van genoten.  De prijzen zijn erg laag en je betaald er voor een biertje of wijntje nog geen 2 euro. Sterke drank ligt tussen de 3 en 10 euro. Ook zijn de mensen bijzonder vriendelijk en hebben ze een cultuur om te feesten en te genieten van hun vrije tijd.  Zoals u minder vaak ziet in andere Balkanlanden zijn de Macedonische inwoners echte feestbeesten die er altijd op uit willen. Het eten is er ook bijzonder goed met veel speciale traditionele gerechten die u al vanaf 15 euro per persoon kunt bestellen tot maximaal 50 euro.

Momenteel is Skopje nog één van de goedkoopste europese steden om op vakantie te gaan. Het is zeker een stad in opkomst dus wees er snel bij voordat de stad een massa bestemming gaat worden.

Bedankt voor het lezen van mijn blog over Macedonië en Skopje. Ik ga snel meer schrijven over deze geweldige stad. Ondertussen ben ik ook aan het vertaalster en mede eigenaar voor de site van “Macedonë Vandaag”.  Op deze site vindt u nog veel meer informatie over dit speciale en bijzondere land.

Als u meer wilt weten over Macedonië en reizen met een camper of auto dit prachtige land dan raad ik u aan om de website “Slak op reis” te volgen waar twee vijfenzestigplussers met de camper de Balkan verkennen.
Leave a Reply