Madrid, daar is er altijd wel iets te doen

De inwoners van de Madrid heten Madrilenen, in het Spaans Madrileños. Gelukkig heeft de stad en de verschillende stadsdelen of wijken ondanks het zeer drukke verkeersnet en metronetwerk de oorspronkelijke sfeer deels weten te houden.

De Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Palacio Real (Koninklijk Paleis), het Retiropark,  het archeologisch museum, en drie internationaal bekende kunstmusea: het Museo del Prado, het Museo National Centro de Arte Reina Sofia en het Museo thyssen-Boremsza.  Maar deze blog heeft veel meer te vertellen dan alleen deze toeristische trekpleisters. Er zijn namelijk nog veel meer activiteiten in Madrid te ondernemen. Daarom heb ik een top 37 samengesteld met tips voor mensen die een weekje of een paar dagen naar Madrid gaan of er gewoon maar een paar uur zijn.

1. Een terrasje pakken op Plaza Mayor

Dit centrale plein heeft een lange geschiedenis maar tegenwoordig zijn er vele restaurants en tapasbars om er te genieten van een heerlijk pilsje en hapje. Ook vindt u  hier de ‘Torre del Oro’, een kleine bar die tegen het stierenvechten is en waar aan de muur een fotosessie te vinden is van de verschrikkelijke geschiedenis van het stierenvechten. Ze noemen deze bar ook wel eens in het Engels ‘The Revenge of the Bulls’.

2. Een bezoekje aan de Mercado de San Miguel

Dit is de oudste en mooiste markt van Madrid waar je echt de tijd voor moet nemen. Vooral als je lekker en goedkoop Spaans wilt eten is deze markt een bezoekje meer dan waard. Je kan er verschillende lokale gerechten proberen zoals de Spaanse ham (Jamón Ibérico de bellota), olijven (campo real olives) of verschillende Spaanse kazen (Quesos). Maar ook een lekker Spaans wijntje (vino) of klein biertje (caña) drinken en natuurlijk kun je er ook erg leuke foto’s maken.

3. Gran Vía Gourmet Experience + lunch

Je neemt de lift naar de 9e verdieping van het warenhuis ‘El Corte Inglés’. Dit is het grootste Spaanse warenhuis zoals wij de Bijenkorf kennen en waar je uren kan winkelen. Op de 9e verdieping heb je dan het fantastisch uitzicht over de hele stad. Je kan vanuit daar het Royal Palace en Catedral de la Alumdena zien maar je kan ook heerlijk genieten van een lunch. Je mag er ook gewoon foto’s maken maar dan wel door een glas heen maar dat is ook zeker de moeite waard.

4. Een drankje doen op het dakterras van ‘Circulo de Bella Artez’

Veel mensen zeggen dat deze bar het beste uitzicht heeft over Madrid maar je betaald wel een paar euro voor dit uitzicht. Als je alleen voor het uitzicht gaat dan is het beter om naar de Gourmet Experience te gaan omdat deze gratis is en het uitzicht bijna hetzelfde is maar als je wat langer wilt blijven voor een drankje dan is deze bar de moeite waard voor een adembenemend uitzicht over de stad.

5. Een wandeling in Retiro Park (Pareque del Retiro)

Hoewel er nog meer parken zijn in stad kunnen we zeggen dat dit wel het bekendste park is. Je kan er zelfs een bootje huren en rondvaren. Zo zou je met het bootje een stop kunnen maken bij het Crystal Palace maken waar je vaak gratis tentoonstellingen kan bekijken maar ook van de oude architectuur kan genieten. Verder vind je net naast het park in de hoek in noordwestelijke richting ook de grand gateway wat de moeite waard is om te bezoeken. In het park zelf vind je skaters, fietsers, honden en straatartiesten. Ook zijn er voldoende cafés in de omgeving om je uren te vermaken.

6. De grootste openlucht vlooienmarkt van Madrid – El Rastro markt

Hier kan je urenlang winkelen en rond wandelen. Maar helaas alleen op de zondag van 9-15 zoals bij vele Spaanse markten. De el Rastro markt heeft ongeveer 3500 kraampjes en dus genoeg om je een dag bezig te houden. Verder vind je in de omgeving vele straatartiesten en kleine cafeetjes waar je van tapas en een biertje kan genieten.

7. Museo Reina Sofia – (Picasso en Dali)

Vroeger was dit gebouw een ziekenhuis, maar nu is het de thuisbasis voor de modern kunst. Je vindt er werken van Pablo Picasso en Salvador Dali. Het beroemdste stuk in het museum is natuurlijk de Picasso’s Guirnica. Elke dag zijn er een aantal uren waar je dit museum zelfs gratis kan bezoeken. Helaas is fotografie niet overal toegestaan. http://www.museoreinasofia.es/en

8. Een wandeling langs de rivier (Rio Manzanares)

Tijdens deze wandeling (fietsen kan ook) kom je langs verschillende parken, speeltuinen en mooie bruggetjes om het echte leven in Madrid te ontdekken en waar je de tijd even vergeet.

9. Plaza de Cibeles en het Palacio de comunicaciones

De Cibeles fontein is een belangrijke attractie in Madrid dat naast het Palacio de communicaciones ligt. Het werd gebouwd in 1917 en is nu nog steeds één van de mooiste gebouwen in de stad. Van oorsprong was dit het hoofdkantoor van de Spaanse post maar nu kan je het zien als het stadhuis voor de Madrilenen. De fontein is ook vaak de centrale maar onofficiële ontmoetingsplek voor real Madrid fans en spelers om grote overwinningen te vieren.
10. Bernabeu Stadium Tour (Estadio Santiago Bernabeu) – Real Madrid Museum

Natuurlijk kan bij een bezoek aan Madrid het stadion van Real Madrid niet vergeten worden. Dit museum bevat een lange geschiedenis aan informatie waar veel fans graag en aantal uren naar luisteren. Het museum laat de geschiedenis zien van het team en daarmee gaat u eventjes terug in de tijd en leert u meer over de eerste overwinningen van het team. Er is een muur met foto’s en honderden trofeeën die je ook mag fotograferen. Verder kan je ook een plaatsje nemen op een stoeltje in het stadium zodat je het gevoel hebt dat je er werkelijk bent geweest.

11. Winkelen, rondslenteren en genieten van de architecturen aan de Gran Vía.

Hier loop je door de bekendste straten van Madrid waar je allerlei leuke winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes ziet. Maar ook is het er rijk aan geschiedenis met historische theaters en Spaanse architectuur.  Het belangrijkste deel begint vanaf het Metropolis gebouw aan Plaza de España.

12. Prado Museum (Museo Nacional del Prado)

Het Prado Museum is de thuisbasis van meer dan 9.000 kunstwerken en staat ook bekend als ‘s werelds grootste kunstgalerie. Het werd geopend in 1819, en biedt het museum gratis educatieve activiteiten (in het Spaans) en heeft ook vaak tijdelijke tentoonstellingen van verbazingwekkende kunstenaars uit de hele wereld.

13. Flamenco show in Corral de la Moreria

De Spaanse dans Flamenco is een stijl van dans en muziek. Er zijn in Madrid vele mogelijkheden om een show te zien maar  het Corral de la Moreria is het oudste flamenco huis ter wereld en het wordt door de Spanjaarden gezien als het kathedraal van de Flamenco. Meestal is fotografie verboden tijdens een show.

14. Een bezoekje aan Palacio Real

Dit is het grootste gebouw van Madrid en het is ook één van de grootste paleizen in Zuid en West-Europa. Het ligt naast Plaza de Oriente plein dat je ook kan bezoeken wanneer je naar Palacio Real gaat

15. La Puerta del Sol (Poort van de zon)

Dit is het centrale plein in Madrid. Het plein is één van de bekendste blikvangers van Madrid en Spanje. Het plein is het nulpunt van Spanje waar ook de klok (Casa de Correos), die vooral bekend is van het aftellen tot het nieuwe jaar op oudejaarsavond. In Spanje eet je dan traditioneel twaalf druiven. Bij elke klokslag één. En deze traditie zou geluk moeten brengen in het nieuwe jaar. De klok op La Puerta del Sol is ook op TV te zien voor de jaarwisseling. Op dit plein vind je ook de fonteinen, het vier meter hoge beeld Oso Y Madroño (beer en meiboom), het bronzen 9 meter standbeeld van Carlos III (kopie oorspronkelijke beeld dat je kan bezoeken in de Real Acedemia de Bellas Artes de San Fernando), Ook vind je hier het standbeeld van de Beer en de Strawberry Tree, dat het symbool is voor Madrid. Natuurlijk wordt dit plein ook als trefpunt voor de Madrilenen en vele andere nationaliteiten gebruikt.

16. Bezoek aan het Kathedraal de la Almundena

Dit Kathedraal Santa Maria la Real de la Almundena ligt direct naast het Koninklijk Paleis en wordt daarom vaak vergeten na een bezoek aan het Koninklijk Paleis. De ingang kan je bereiken via Plaza de la Armeria. Tussen het Paleis en de kathedraal zit een groot plein. Ook is er een tweede ingang met indrukwekkende bronzen deuren van de beeldhouwer Sanguino.

17. Een show kijken in het Teatro Compac Gran Via

Gran Via staat nog altijd bekend als de Broadway van Madrid vanwege alle bioscopen en theatres. Veel functioneren niet meer als theater of bioscoop maar er zijn nog altijd een paar over. Teatro Compac Gran Via is één van de oudste theaters dat is opgericht in 1944 en biedt onderdak aan verschillende shows en musicals.

18. Probeer een Bocadillos de Calamares

Een van de plaatselijke favorieten, de bocadillos De calamares is een stokbrood gevuld met gefrituurde inktvisringen. Je kunt ze op veel verschillende plaatsen kopen. We probeerden het op een voor een aanbevolen plek genaamd El Brillante direct buiten naast het Museo Reina Sofia, maar Plaza Mayor is ook een populair gebied om ze te krijgen.

19. Bezoek de Egyptische Tempel van Debod

Ook in Madrid kunt u een tempel bezoeken.  Een authentieke Egyptische tempel uit de 2de eeuw voor Christus. Deze is opgedragen aan de goden van Amon en Isis. Deze tempel werd in 1968 geschonken aan het Spaanse volk als dank voor het helpen om de heilige gebouwen te redden. Het werd ontmanteld steen voor steen, verzonden, gereconstrueerd, en voor het publiek geopend in 1972.
20. Churros met chocolade eten in San Ginés

De in 1894 geopende San Ginés serveert de meest beroemde churros in Madrid. Dompel warme churros in gesmolten chocolade voor een lekkere snack. Deze Ginés  is 24 uur per dag open en het is een toeristische plek die soms erg druk kan zijn. Het is aan uzelf om vast te stellen of dit de beste Churros zijn, maar het is zeker de moeite waard om ze hier eens te proberen.

21. Uiteten in het oudste restaurant van de wereld (Sobrino de Botin Restaurant)

Het Sobrino de Botin Restaurant dateert uit 1725 en heeft in het Guinness World Record een plaatsje als oudste restaurant in de wereld. Er zijn vier verdiepingen, en het restaurant is een echte toeristische trekpleister maar ook de lokale bevolking komt hier graag. Ernest Hemingway, een bekende schrijver had een speciale band met Spanje en verwijst in veel van zijn romans naar dit restaurant waar hij altijd graag kwam en waar ook een deel van zijn verhalen afspeelde. Om meer te weten te komen over zijn verhalen dan is het aan te raden om zijn boek The Sun Also Rises te lezen voordat je hier uit eten gaat.

22. Gratis museums bezoeken

Madrid heeft voor zowel de lokale bevolking als toeristen vaak bepaalde uren dat je geen entree betaald. Zelfs de bekende schilderijen van Picasso en Dalí zijn op sommige uren van de dag gratis te bezoeken maar ook andere museums kosten vaak geen niets op bepaalde tijden zoals dat iedereen de mogelijkheid heeft deze te bezoeken.

23. Luisteren naar Jazz muziek in Café Jazz Populart

Deze bar heeft elke avond life muziek. Het beste kun je voordat je gaat even op de website kijken. De bar is in het weekend op tot in de vroege uurtjes. http://cafepopulart.com/

24. Naar de bakker in gaan (La Mallorquina)

Deze bakker is bekendste bakker van Madrid. Je kan er bijvoorbeeld een chocolate napolitana bestellen of gewoon iets Spaans proberen voor bij de koffie. Spaanse oma’s kopen hier ook altijd hun zoetigheid voor de kleinkinderen.

25. Tío Pepe billboard bezoeken (Puerta del Sol Plaza)

Een aantal jaren geleden als gevolg van restauratie werkzaamheden moest deze verplaatst worden. Maar nog altijd kan je deze vinden op Puerta del Sol Plaza. Het billboard is één van de bekendste symbolen van de stad en daarom is deze ook op het beroemde plein blijven staan. In Spanje zijn tegenwoordig veel billboard advertentie verboden maar het Tío Pepe billboard is zo speciaal dat het ook beschouwd wordt als één van de meest representatieve monumenten van de stad.

26. Tapas eten bij Juana la Loca

De beste tapas kan je krijgen bij Juana la Loca. Het is aan te raden om bijvoorbeeld een Spaanse Tortilla de Patatas te proberen. Dit is een traditionele omelet met uien en aardappelen. Ook is het aan te raden om Heuvos rotos te proberen. Dit is een gebakken ei met patat en dunne plakjes Spaanse ham (jamón ibérico). Deze beide gerechten zijn vooral aan te raden als je niet zo bekend met de Spaanse keuken.

27. Spaanse barretjes / nacht op stap

Spanje heeft momenteel het meeste aantal barretjes per vierkante meter. Er zijn zoveel opties waar je in veel andere landen alleen maar van kan dromen. Spanjaarden gaan altijd laat op stap en gaan dan uit tot het licht wordt. Veel barretjes in Madrid gaan dan ook weer open als de laatste nachtclubs en bars nog niet eens gesloten zijn.

28. Een Spaans ontbijtje proberen bij Toma Café.

Dit barretje ligt in de hippe Malasaña buurt en staat bekend om de beste koffie in de stad. Een Spaans ontbijt bestaat uit een creamy café con leche and pan con tomate (toast with freshly grated tomato and olive oil)

29. Malasaña en omgeving ontdekken / Jardines de Sabatini

Rond slenteren bij Plaza de España en richting het Royal Palace wandelen is altijd aan te raden. je kan dan een stop maken bij Jardines de Sabatini. Deze bevinden zich direct achter het Palacio Real. Deze tuinen hebben een luxe uitstraling en het is er erg rustig in de omgeving. Je kan er ook het gevel van het paleis bewonderen en daarna verder wandelen richting Plaza de Oriente voor meer indrukwekkende tuinen en beelden.
30. La hora de Vermut

Rond 12 uur of 13 uur in de middag en in het speciaal op zondag nemen veel lokale bewoners deel aan ‘de la hora de Vermut’ of wel het uur van de vermouth. Dit is de nr 1 aperitief van de Spaanse hoofdstad. Deze zoet drank is nu een bekend fenomeen in de Madrileense cultuur. Je kan deze pre-lunch vermout bijvoorbeeld proberen in ‘Taberna Real’ waar vroeger de werknemers van het koninklijk Paleis woonden.

31. Ir de tapas (van tapa bar naar tapa bar gaan)

Als Spanjaard is het heel normaal dat je van bar naar bar gaat om op zoek te gaan naar de beste kleine gerechten die je kan delen met vrienden of gewoon zelf kan eten. Bij elk drankje krijg je dan een klein hapje. Het is een Spaanse traditie die je op vakantie kan overnemen. Je kan bijvoorbeeld in Madrid een wandeling kan maken langs de ‘Calle de la Cava Baja (een middeleeuwse straat vol met tapas bars en tavernes waar Taberna La Concha en Taberna Los Huevos de Lucio de moeite waard zijn voor een bezoek met lekkere tapas).

32. Het Thyssen-Bornemisza Museum

Het Thyssen-Bornemisza Museum, of gewoon de Thyssen, is een kunst museum in Madrid, Spanje, vlakbij het Prado Museum in een van de belangrijkste boulevards stad.

33. Het Spaanse Broadway

In de avonduren is Gran Vía, dat vaak aangeduid als de “Spaanse Broadway” de nummer 1 locatie om te bezoeken. Deze grote straat is de thuisbasis van vele luxe hotels, nachtclubs en theaters. Overdag is deze locatie de plek om te winkelen en waar je Spaanse winkels zoals Zara en Mango kan vinden. Verder is deze straat ook de plek om te genieten van  20ste eeuw architectuur.

34. Dak terrasjes

Madrid is één van de hoofdsteden waar de meeste zon is. Madrileños vinden altijd een reden om naar buiten te gaan en te genieten van mooi weer. Daarom zijn er ook verschillende mogelijkheden om op een dakterras te zitten. Bijvoorbeeld de Gymage in Malasaña, Hotel Roommate Óscar in Chueca, Ático de las Letras of de Hat

35. Nachtclubs

Veel toeristen en buitenlandse student gaan naar de nachtclub Kapital. Deze nachtclub heeft 7 verdiepingen met op elke verdieping andere muziek. Ben je op zoek naar iets meer luxe, dan heeft is de omgeving van Barrio Salamanca met nachtclubs zoals de Gabana misschien wel de moeite waard voor een bezoek

36. Barretjes in de late avonduren

Mocht je niet naar een nachtclub willen gaan maar liever een kroegje in. Probeer dan de vele bars aan ‘Calle Pez’ in Malasaña.

 37. Metrokaarten in PDF

http://www.esmadrid.com/en/madrid-city-map

Nog meer lees plezier

Natuurlijk zijn er nog veel meer blogs in het Nederlands of vlaams die over Madrid geschreven zijn. Hieronder voeg ik blogs toe van andere bloggers die net als ik over Madrid schrijven.

Slak op reis heeft een leuke blog met feel fotos geschreven over deze geweldige stad – Bij deze de link naar hun blog: Slak op reis – Madrid.

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Heb jij nog meer links zet ze hieronder en om mijn lezers ook met jou blog kennis te laten maken.

 

 

Leave a Reply