Ronda, Spanje wat er allemaal te doen is

Vanuit de Costa del sol / Malaga ligt het berg stadje Ronda op ongeveer 100 km afstand. Ik ken Ronda redelijk goed en ben er zeker 25 x geweest. Uit ervaring in de 2,5 jaar dat ik in Andalusië heb gewoond weet ik gewoon dat Ronda zo ongeveer één van de mooiste witte dorpjes is om te bezoeken. Het is dus één van de hoogte punten die je niet kan vermijden.  Het is misschien de combinatie aan museums, uitzicht, wandelmogeijkheden, tapas restaurants samen dat een bezoek aan Ronda de moeite waard is.

Het is absoluut niet nodig om met z’n georganiseerde reis te gaan. Je kan voor een dagje Ronda gewoon een auto huren of zelf met het openbaar vervoer gaan.

Transport

Auto

De snelste weg is via El Burgo maar dan mis je wel het fantastische uitzicht dat je te zien krijgt als je via Torremolinos, Mijas Costa, Marbella en San Pedro reist wat maar 20 minuten extra reistijd is. De maximale snelheid in deze omgeving ligt tussen de 40 km en 60 km per uur maar uit ervaring is dit de voor mij de mooiste route langs de Costa del Sol.

Bus

Met de bus heb je verschillende maatschappijen die je naar Ronda brengen. De ene route gaat via San Pedro en de andere route via El Burgo. Op dit moment gaan de meeste routes via el Burgo. Bij deze de link naar de verschillende busmaatschappijen. Het is beter om even van te voren op de websites te kijken want er verandert natuurlijk altijd wel iets.  Je hebt dus 3 maatschappijen. Portillo – Avanza Grupo is op dit moment de enige maatschappij die de mooie route via San Pedro neemt maar deze gaat niet zo vaak. Alle drie routes naar Ronda vertrekken alleen vanaf het centrale busstation in Malaga. Maar er zijn aan de kust op weg naar Ronda vaak ook nog stoppen zoals in Torremolinos, Fuengirola of Marbella.  In het Spaans noemen ze dit busstation “estacion de autobuses”. Belangrijk om te onthouden als je het niet kan vinden.

Trein

Er gaan een stuk minder treinen dan bussen naar Ronda. Tegenover het busstation vind je het treinstation. Vanaf Malaga Maria Zambrano heb je dus enkele treinen die je naar Ronda brengen. De reis gaat inderdaad door een mooie omgeving maar deze is niet zo speciaal als de route via San Pedro met de bus of auto. Het beste kan je even kijken op de Spaanse website Renfe waar je de treintijden kan nakijken.

Bezienswaardigheden en activiteiten om te ondernemen

Puente Viejo

Een bezoek aan Ronda zou niet compleet zijn zonder een wandeling over Puente Nuevo. De oude brug uit 1616. Het uitzicht is fantastisch. Het is een gratis activiteit en je kan Ronda niet verlaten zonder deze brug te hebben gezien

Een wandeling door de oude stad

Het historische centrum van Ronda is prachtig. Je kan er een wandeling maken over de geplaveide paden waar de tijd heeft stilgestaan maar waar het toch wel weer modern is. Het stadje is ook een typische Andalusische stad met kleine tegeltjes en geplaveide wegen bloemen langs de witte muren.

Wandelen naar beneden en de El Tajo Canyon ontdekken.

Hier vind je de mooiste uitzichten van de stad. Het is een 30 minuten wandeling met uitzicht op de stad en brug maar hou er rekening mee dat je ook terug moet lopen.

Ronda Guitar House

Spaanse gitaar muziek, met dagelijkse concerten van wereldklasse muzikant en componist, Paco Seco. Paco en zijn Engelse vrouw, Lucy zorgen voor een warm welkom met een glas wijn en waar u kan genieten van deze muziek. Het gebouw is een soort van museum waar handgemaakte gitaren, citers en andere muziekinstrumenten tentoongesteld worden

De Bodegas la Sangre Ronda

Het beste kunt u even een kijkje nemen op de website van De Bodegas la Sangre Ronda. Deze Bodegas in Ronda maken de wijn met speciale traditionele methoden. Als u hier langs gaat leert u meer over de lokale wijn maar u kunt de smaak nergens anders zo letterlijk proeven als hier. De smaak van deze wijn in Ronda heeft iets speciaals.

Plaza de Toros

Ik ben zelf niet een fan van het Spaanse Stierengevechten maar toch vond ik het belangrijk toen ik in Spanje woonde om verschillende historische arena’s te bezoeken. de arena in Ronda is officieel de oudste van heel Spanje. Ik zal er niet zo snel heen gaan om naar het stierenvechten te kijken. Je kan er ook heen om een stukje cultuur en geschiedenis mee te krijgen en zien wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Ook worden de arenas gebruikt voor andere activiteiten zoals een paardenshow en worden er rondleidingen gegeven over het stierenvechten. Het blijft hoe dan ook toch een stukje Spaanse cultuur alleen is het iets waar ik op tegen ben maar je leert veel bij een bezoek aan dit erfgoed.

Ronda Arabische baden – Baños Árabes

Mijn bezoek aan de arabische baden in Ronda was indrukwekkend. het zijn de beste bewaarde baden in heel Spanje. Het ligt gelegen in San Miguel, de oude Arabische wijk van Ronda. Vanuit hier kun je naar aguas de Ronda voor een authentiek Arabische baden ervaring maar het ligt wel iets verder weg

Casa del Rey Moro –  Herenhuis en tuinen

Dit bijzondere indrukwekkende herenhuis komt uit de 18e eeuw en heeft een paar keer restauratie moeten ondergaan. De 231 islamitische trap neemt u mee naar de rivier tussen de rotsen.

Mondragon Palace

In de 13e eeuw was  Ronda de hoofdstad van het het Al-Andalus Koninkrijk. Het paleis werd toen door Koning Abonelik bewoond maar tegenwoordig is het een stedelijk museum met mooie tuinen en een prachtig uitzicht.

De Middeleeuwse muren van Ronda

Ronda’s  middeleeuwse muren, poorten en bogen kunnen niet vermeden worden tijdens een wandeling door het stadje. Het zijn lange indrukwekkende muren die het beste bekeken kunnen worden bij Almocabar, gelegen in het Barrio San Francisco en Calle Goleta, dicht bij de korenmolens ruïnes, in de kloof van rivier de Tajo.

Plaza de Socorro

Als u in de avonduren in Ronda verblijft dan is dit de belangrijkste ontmoetingsplaats in het centrum van de stad, met cafés, restaurants en winkels rondom een fontein en het standbeeld van Daniel en de Lions. Het is een autovrije winkelstraat met een boven en ondergronds parkeergarage.

Jardines de Cuenca – Cuenca tuinen

De Jardines de Cuenca tuinen weerspiegelen Ronda anders dan u gewend was de hele dag. De tuinen zijn verdeeld over een aantal terrassen en ligt gelegen aan de rivier de Tajo.

Wandelen langs de kloof – Camino de Los Molinos

Als u van wandelen houd en nog tijd over hebt dan kun je hier ook naar beneden lopen. Vooral in het voorjaar is dit een uitstekende wandeling als alles in de bloei staat en het is nog frisjes in Ronda.

Alameda del Tajo – eendjes kijken

Alameda park heeft een prachtig uitzicht, hier kun je lekker in de zon zitten en de eenden voeren

De  romantische zonsondergangAan de rand van de stad is een mirador – Als je tijdens de zonsondergang hier komt met wat geluk kan je genieten van de meest prachtige uitzicht op een sintel rode ondergaande zon achter de Serranía bergen van Ronda. Zorg ervoor dat je wandelt langs de steile hellingen en dat je kan kijken naar de witte gebouwen van kleur veranderen als de zon onder gaat

Winery Joaquin Fernandez

Ook bij Winery Joaquin Fernandez kan je een ervaring opdoen in de Andalusische wijncultuur. Er kan een rondleiding naar de Winery Joaquin Fernandez gemaakt worden  waarin je elke stap op de uitwerking en ontwikkeling van de biologische wijnen kan volgen met een tourguide. Bij deze de link naar de website

Andalucia en Tapas

Ronda is de ideale plek om eens de zuid Spaanse Andalusische tapas uit te proberen. Ik heb in heel Spanje tapas gegeten maar er zijn nergens betere tapas te krijgen als in Andalusië. De Spaanse ham die je op de foto hieronder ziet is in Ronda ook veel goedkoper als aan de Costa del Sol of in het centrum van Malaga. Ik heb er al verschillende barretjes bezocht maar ik wil graag een paar blogs delen die gaan over de de beste tapas in Ronda

Witte Dorpen – Pueblos Blancos

Ronda hoord bij de zogenaamde witte dorpen. De meeste van deze witte dorpjes liggen in de provincies Cadiz en Malaga. Bij deze een paar hele leuke blogs om te lezen over deze witte dorpjes

Museums

De museums zijn er voor de lokale bevolking en voor toeristen. Vaak kan de lokale bevolking gratis of met korting naar binnen. Aangezien Ronda vol zit met toeristen is dit iets wat ze de inwoners willen meegeven voor de overlast en drukte waar de lokale bevolking soms mee te maken krijgt. Ik heb deze website gevonden met een overzicht van alle museums in Ronda. Ik heb mijzelf prima vermaakt in het Lara museum  en het wijnmuseum. In het Lara Museum is een uitgebreide collectie te vinden van kunstvoorwerpen, je kan er het verborgen juweeltje vinden van een zeemeermin en er was ook iets met heksen of tovenaars te zien. Daarna een lekker wijntje proeven in het wijnmuseum is de perfecte combinatie.

Lijst met museums

  • Ronda Municipal Museum
  • Real Maestranza Bullfighting and Cavalry Museum
  • Lara Museum, Calle Armiñan
  • Hunting Museum, Calle Armiñan
  • Interpretation Centre for the New Bridge (Puente Nuevo)
  • Museum of Wine
  • Museum of Joaquin Peinado
  • Rilke Museum, Hotel Reina Victoria

Als je activiteiten wilt ondernemen zoals fotografie cursussen, klimmen, paardrijden, canoeing, Kayaking dan is Ronda ook een uitstekende keuze. Het is de moeite waard om hier informatie over op te zoeken. Mocht je informatie hebben dan graag onder deze blog meer posten over deze activiteiten.

Naar het lezen van deze blog wil je zeker naar Ronda. Daarom ook deze video gemaakt door Spain-Holiday en ook is te vinden op deze website.

 

 

2 comments

Leave a Reply