Saint Patrick’s Day – 17 maart 2017

Het is weer bijna zover. Het jaarlijkse Ierse feest gaat beginnen. In Ierland noemen ze het “Saint Patrick’s Day” ofwel “Sint Patrick’s dag”. Vanaf 1995 wordt er rondom deze dag ook een festival georganiseerd.

St Patrick’s festival

Het feest rondom st patrick’s day (st patrick’s festival) was begonnen op 17 maart 1996 voor één dag maar en is uitgegroeid naar 4 of 5 dagen.

Het is een festival waar de Ierse bevolking trost op is. Het is ook een internationaal feest waar velen Ierse talenten optredens kunnen geven aan het grote internationale publiek. Het is iets waar de Ieren en tegenwoordig ook de rest van de wereld naar uitkijkt.

Het feest is er voor alle leeftijden en het is voor iedereen. 17 maart, St Patrick’s day is een dag die je éénmaal in je leven in Ierland moet meemaken. Netals Koningsdag in Nederland. Het verschil met St Patrick’s day is dat je in het groen gaat en in Nederland in het oranje. Maar het komt erop neer dat je naar de kroeg gaat om daar iets te vieren. Net als in Nederland tijdens koningsdag.

Het is ook het weekend dat alle creatieve ideeën, energie, en enthousiasme samen komen om alles zo speciaal mogelijk te maken. Het is het weekend dat voor iedereen speciaal is. Het weekend waar naar uit word gekeken.

Op 17 maart 2016 stonden er naar schatting meer dan 500.000 mensen te kijken naar de parade in Dublin en namen 3000 artiesten deel aan de parade en dit aantal groeit jaarlijks.  Er waren van allerlei creatieve presentaties van Ierse artistieke groepen, waaronder Spraoi, Artastic, Inishowen Carnival Group, City Fusion, Dowtcha, Bui Bolg, DIT en Brighter Futures.

St Patrick’s Day – 17 maart 2017

Het was St. Patrick die de Ieren tot het christendom bekeerde.

Saint Patrick’s Day is officieel een Christelijke feestdag uit het begin van de 17e eeuw en wordt geaccepteerd door de Katholieke Kerk, de Anglicaanse Communie van de Oosters-Orthodoxe Kerk en de Lutherse kerk.

17 maart is de dag dat St Patrick overleed. Daarom is die dag uitgeroepen als nationale feestdag. In Ierland vieren ze het leven van de persoon die overlijd en daarom is het ook logisch dat het feest is op de dag van het overlijden van St Patrick. Op deze dag herdenk iedereen de heilige Patrick en de komst van het Christendom naar Ierland. Ook wordt de cultuur en het erfgoed van de Ieren in het algemeen gevierd op 17 maart. Het is de dag van parades en van het dag van de groene kleding en waar iedereen met klavertjes rondloopt

Volgens verschillende versies van zijn levensverhaal wordt gezegd dat St. Patrick rondom het jaar 385 werd geboren en dat zijn ouders Calpurnius en Conchessa, Romeinse burgers waren die in Schotland of Wales woonden.

Waar kan je het nog meer vieren?

Saint Patrick’s Day is een feestdag in de Republiek Ierland, Noord-Ierland, de Canadese provincie Newfoundland en Labrador, en de Britse overzeese gebieden van Montserrat. Het wordt ook op grote schaal gevierd door de Ierse diaspora over de hele wereld, vooral in Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland. Saint Patrick’s Day wordt gevierd in meer landen dan welk ander nationaal festival dan ook.

Je kan in dus Saint Patrick’s Day overal vieren maar je moet het één keer in je leven in Dublin hebben gevierd. Mocht je het te druk vinden in Dublin. Je kan het ook vieren in steden zoals Limerick, Cork, Kilkenny en Galway. Maar het vieren van dit feest in Dublin is gewoon veel specialer. Net zoals je Koningsdag minimaal één keer  in je leven gevierd wilt hebben in Amsterdam, wil je ook Saint Patrick’s Day één keer gevierd hebben in Dublin.

Wat trek je aan?

De Ierse vlag is groen, wit en oranje dus je kan als je uit Nederland je oranje Koningsdag kleding gewoon meenemen maar je moet er wat groen bijkopen in Dublin om er echt bij te horen. Iedereen gaan in het groen over straat. De Ierse pub cultuur zorg dat je in het groen helemaal uit je dak kan gaan en dat je nooit meer weg wilt uit Ierland.

Wanneer is het St. Patrick’s day festival

2017: donderdag 16 maart  – zondag 19 maart

2018: vrijdag 16 maart – maandag 19 maart

2019: vrijdag 15 maart- maandag 18 maart

2020: zaterdag 14 maart- dinsdag 17 maart

St. Patrick’s Day is altijd op 17 maart.

 

 

 

 

Leave a Reply