Trouwen in Ierland – De locatie zoeken (blog 1)

Er zijn maar weinig handleidingen voor Nederlanders over een bruiloft in Ierland. Er zullen vast wel websites bestaan hoe je kan trouwen in Malta, Las Vegas of in Italië maar die vertellen je niet hoe je als Nederlander kan trouwen in Ierland.

Ik ben zelf naar twee Ierse bruiloften geweest en ik heb er veel (in het Engels) over gelezen maar verder weinig ervaring met het uitzoeken van een locatie. Ik ga in deze blog en de volgende blogs die nog komen ook linken naar andere blogs en websites over Ierse bruiloften en ik hoop dat deze blog mij, mijn gasten en alle andere personen die ook in Ierland willen trouwen kunnen helpen om een huwelijk voor te bereiden.

Ook schrijf ik deze blog voor vrienden in Nederland die ik niet allemaal 1 voor 1 kan uitleggen wat ze kunnen verwachten. Er komt ook nog een vervolg op deze blog en uiteindelijk natuurlijk de trouwfoto’s.
Mijn ervaring

Ik heb in Ierland in totaal 2 bruiloften meegemaakt.  Deze bruiloften waren op de volgende locaties

 1. The Millhouse
 2. Belleek Castle

Verder ben ik in Spanje bij een bruiloft geweest waar het eten echt fantastisch was, heb ik in Spanje aan de Costa del sol in de buurt van het luxe Marbella gewerkt als serveerster op een bruiloft die buiten werd gehouden bij een kasteel. Ook was ik eind jaren 90 op een Turkse bruiloft in Nederland.

Ik heb dus nog niet een Nederlandse bruiloft bijgewoond. Maar ik heb wel een idee hoe het daar gaat omdat ik wel een paar 25 jarige huwelijken heb bijgewoond.

Als Nederlandse vond ik het allemaal best wel luxe maar het ziet er naar uit dat de meeste bruiloften in Ierland iets speciaals hebben en dat het met een beetje meer luxe is als in Nederland. Ik zie geen opties voor buffet in Ierland. Tenminste nog niet. Alle huwelijken worden gehouden met een uitgebreid diner voor alle gasten.

Wij zijn niet van plan om in een luxe kasteel of iets dergelijks te gaan trouwen. Trouwen in een hotel lijkt ons wel iets maar je hebt in Ierland zoveel 3 sterren, 4 sterren en 5 sterren hotels die de mogelijkheid hebben om te gaan trouwen. Het gaan dan echt om meer dan 100 locaties. Misschien wel 500. Ik heb echt geen idee. Daarom een blog over mijn bevindingen als Nederlandse in Ierland.

RDS –  “Bride of the year show”

Omdat er zoveel keuze was hadden we al snel besloten om naar de RDS “Bride of the year show” te gaan waar veel hotels en kastelen hun trouwlocaties promoten. Je krijgt informatie, je kan afspraken met hotels, je kan vragen naar de open dagen, je kan soms de taart of het eten alvast testen of je kan gewoon direct een locatie boeken. Maar wij gingen er natuurlijk heen om wat ideeen op te doen. En we kwamen thuis met een heleboel opties.

Hieronder in willekeurige volgorde de lijst met trouwlocaties waar we uit moeten kiezen. Of dit waren de locaties waarvan wij de folders hadden meegenomen. Maar er zijn buiten de RDS natuurlijk nog veel meer opties. Daarom ga ik onderaan deze eerste blog ook linken naar andere websites met trouwlocaties in Ierland.

County Dublin

 1. Radissonblu – St. Helen’s hotel
 2. The Waterside house hotel
 3. The Lucan Spa hotel
 4. Thomas Prior Hall Ballsbridge
 5. Medley – Fleet street East
 6. Marine Hotel, Sutton Cross
 7. Finnstown Castle hotel
 8. Clarion Hotel – Liffey Valley
 9. The Marker Hotel

County Wicklow

 1. Glenview Hotel
 2. Arklow Bay Hotel

County Kilkenny

 1. Rivercourt hotel

County Roscommon

 1. The Athlone Springs hotel

County Meath

 1. Trim Castle Hotel
 2. The Johnstown Estate
 3. The Headfort Arms hotel

County Mayo

 1. The Lodge at Ashford Castle
 2. Castle Court hotel

County Kildare

 1. Clanard Court Hotel
 2. Moy Valley Hotel & Golf resort
 3. The Westgrove hotel
 4. The Springfield hotel

County Cavan

 1. Slieve Russell Hotel Golf & Country Club

County Offaly

 1. Tullamore Court hotel

County Carlow

 1. The Lord Bagenal Inn

County Clare

 1. The Lakeside hotel & Leisure centre
Dit is echt nog maar een heel klein deel van alle mogelijkheden die we hebben. Met deze lijst hebben we een overzicht van de hotels die op beurs stonden maar ook een overzicht waar de locatie zich bevindt. We kwamen er zo al snel achter dat we gaan trouwen in provincie Leinster want de overige counties liggen gewoon iets te ver weg voor onze gasten. Ook kwamen we er heel snel achter dat trouwen in de binnenstad van Dublin ook geen optie is. Je betaald bijna het dubbele bedrag en het heeft niets speciaals. Het lijkt dan voor ons meer op een avondje uit. Buiten de stad trouwen maakt het allemaal veel specialer en de gasten komen ook echt voor de hele dag.

We hebben de bovenstaande lijst bekeken en de volgende locaties geselecteerd. Een willekeurige volgorde.

 1. The Springfield hotel
 2. Rivercourt hotel
 3. The Headfort Arms hotel
 4. Arklow Bay Hotel
 5. The Lucan Spa hotel
 6. Clarion Hotel – Liffey Valley
 7. Finnstown Castle hotel

Wat plannen we, en hoe gaan we nu verder?

Trouwens in Ierland was natuurlijk niet iets waar ik altijd van droomde want tot 2007 was ik nog nooit in Ierland geweest. Maar het lijkt het mij echt fantastisch om een Ierse bruiloft te hebben. Maar ik kan niet kiezen waar we die gaan houden.  Maar we moeten wel snel een keuze maken.

We verwachten rond de 100 mensen. Veel locaties willen minimaal 70 mensen of minimaal 100 mensen of weer maximaal 150 gasten . Maar deze 7 locaties leken ons een prima keuze en ze hadden nog dagen vrij in october of november. Ongeveer 1/3 van de mensen die we gaan uitnodigen zijn familie.

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Zodra de keuze is gemaakt en de eerste aanbetaling en garantie is gegeven bij een hotel dan zal ik meer vertellen over de bijzondere dag die ons te wachten staat. Ik ga schrijven over het kiezen van de taart, over het vervoer, over het papierwerk, de kledingkeuze, ringen kiezen,  de fotograaf en alles wat je moet regelen voordat je gaat trouwen als Nederlandse in Ierland. Natuurlijk wil ik ook gaan schrijven over wat je kan min of meer kan verwachten op zo’n speciale dag maar het moet wel een verrassing blijven natuurlijk dus ik ga niet alles verklappen. Maar naar afloop kan ik daar altijd over schrijven.

Blogs

Bij deze ook nog een aantal blogs over trouwen in Ierland. Helaas wel in het Engels.

 

 

 

 

 

One comment

Leave a Reply